latinica  ћирилица
03/11/2021 |  22:23 ⇒ 22:23 | Autor: RTS

Srbija: Dijalog jedini put naprijed

Republika Srbija od međunarodne zajednice očekuje nepristrasan i balansiran pristup ovim pitanjima. Vjerujemo da je dijalog unutar institucija u BiH jedini način za izgradnju povjerenja i postizanje kompromisa - rekao je ambasador Srbije pri UN, Nemanja Stevanović.
Nemanja Stevanović (foto: youtube.com/unitednations) -
Nemanja Stevanović (foto: youtube.com/unitednations)

Stevanović je rekao i da Srbija smatra da odluka o Kancelariji visokog predstavnika međunarodne zajednice treba da bude donijeta u duhu saradnje i poštovanja svih svjetskih faktora i uz konsenzus članica Savjeta bezbjednosti UN.

- Srbija će nastaviti da bude uključena na najkonstruktivniji način kao što smo to činili i u prošlosti - rekao je srpski ambasador, navodeći da Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

Naveo je i da će Srbija podržati sve dogovore koje postignu dva entiteta, te da je protiv rješenja koja nisu donesena konsenzusom.

- Put ka budućnosti je popločan dobrosusjedskim odnosima i aktivnom saradnjom u regionu. Srbija će nastaviti da podstiče sve političke faktore u BiH da nastave put u tom pravcu - rekao je Stevanović.

Ambasador Srbije je rekao i da su rat i konflikti odavno okončani, da je to poglavlje istorije zatvoreno, kao i da su sve države krenule naprijed.

- Stoga mislimo da takav jezik ne bi trebalo koristiti opisivajući stanje u regionu - rekao je Stevanović komentarišući dio nove rezolucije Savjeta bezbjednosti.