latinica  ћирилица
05/11/2021 |  14:47 ⇒ 14:47 | Autor: RTRS

Vode Srpske: Mogućnost bujičnih poplava u slivovima rijeka Drine i Bosne

Na osnovu najnovijih rezultata prognoznih modela, zbog obilnih padavina na području Republike Srpske u naredna 48 časa i dalje postoji opasnost pojave bujičnih poplava, posebno u gornjem i srednjem dijelu sliva rijeke Drine, saopšteno je iz Voda Srpske.
Vode Srpske -
Vode Srpske

Očekuje se i porast vodostaja same rijeke Drine.

- Neophodan je pojačan oprez u slivu rijeke Drine u cilju zaštite građana i imovine od poplave - ističe se u saopštenju.

Očekuje se i veći porast vodostaja rijeke Bosne sa mogućnošću dostizanja kote redovne odbrane od poplava.

-S obzirom na trenutne niske vodostaje rijeke Bosne i njenih pritoka u donjim dijelovima sliva, očekuje se da će korita moći da prihvate nadolazeće količine vode bez izlivanja. Ipak, sugeriše se dodatni oprez i u slivu rijeke Bosne - navodi se u saopštenju.

U narednih 48 sati očekuje se i porast vodostaja rijeka Une i Sane bez dostizanja kote pripremnog stanja za odbranu od poplava na svim prognoznim lokacijama, izuzev hidrološke stanice Kostajnica gdje postoji mogućnost dostizanja nivoa pripremnog stanja ali bez daljeg rasta.

- Na rijeci Savi očekuje se porast vodosataja ali bez dostizanja kote pripremnog stanja za odbranu od poplava ni na jednoj prognoznoj lokaciji. Porast vodostaja očekuje se i na rijeci Vrbas, bez dostizanja kote pripremnog stanja za odbranu od poplava ni na jednoj prognoznoj lokaciji - dodaje se u saopštenju.

U proteklih 24 časa obilne kiše izazvale su izlivanje pojedinih bujičnih vodotoka u Republici Srpskoj i klizišta, posebno na području sarajevsko-romanijske regije i Hercegovine.

- Najteža situacija je na području opštine Istočna Ilidža gdje su rijeka Željeznica i Kasindolska rijeka izlile na više lokacija i izazvale odrone zemljišta. Rijeka Željeznica i njene pritoke izlile su i na području opštine Trnovo. Na području opštine Foča, u mjestu Miljevina izlila je rijeka Bistrica, a na području opštine Pale zabilježen je veliki porast vodostaja Paljanske i Mokranjske Miljacke, Prače, Repašnice i ostalih vodotoka - naglasili su iz Voda Srpske.

S obzirom na najavljeni nastavak padavina tokom narednih dana, potreban je oprez u svim dijelovima Republike Srpske, posebno u područjima u blizini bujičnih vodotoka.