latinica  ћирилица
06/11/2021 |  08:26 ⇒ 12:32 | Autor: RTRS

Novitović: Poplavljeno preko 400 objekata (VIDEO)

Zbog obilnih padavina koje su pogodile Srpsku poplavljeno je preko 400 objekata na teritoriji Pala, Trnova, Sokoca i Istočnog Sarajeva - rekao je Milan Novitović direktor Republičke uprave Civilne zaštite Republike Srpske gostujući u Vikend jutru naše televizije.
Milan Novitović -
Milan Novitović

Istakao je da su rijeke u koritima i da sada preostaje ispumpavanje vode iz domaćinstava. Za sada nema dovoljno pumpi, ali ističe, radi se na rješavanju tog problema.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković održaće večeras sastanak sa gradonačelnikom i načelnicima šest opština u okviru grada Istočno Sarajevo i predstavnicima civilne zaštite u vezi sa stanjem na poplavljenim područjima.

Foča: Bez opasnosti od izlivanja Drine i Ćehotine

Vodostaji rijeka Drine i Ćehotine na području opštine Foča u blagom su porastu, ali za sada nema opasnosti od njihovog izlivanja iz korita, dok je poplavni talas u Miljevini, gdje se izlila Bistrica, otprilike na nivou prethodnog dana.
U Miljevini su poplavljeni podrumi jedne stambene zgrade, garaže i njive na desnoj obali Bistrice.

Na spratu poplavljene zgrade živi jedna porodica, a pripadnici fočanske Civilne zaštite obezbijedili su joj pristup sa obale postavljanjem improvizovanog drvenog mostića.

Bijeljina: Sve rijeke u koritima i ispod kote odbrane od poplava

Sve rijeke na području Semberije su u koritima i ispod kota redovne odbrane od poplava, a manji bujični vodotoci su u porastu, podaci su Gradskog odsjeka civilne zaštite.

Vodostaj rijeke Drine na vodomjernoj stanici Radalj jutros u 8.00 časova iznosio je 234 centimetra i u porastu je za 114 centimetara u protekla 24 časa, podaci su Gradskog odsjeka civilne zaštite.

Vodostaj rijeke Save u 8.00 časova na vodomjernoj stanici Јamena iznosio je 229 centimetara i u protekla 24 časa porastao je za 33 centimetra.

Iz Civilne zaštite ističu da su svi manji bujičasti vodotokovi na području grada u porastu s obzirom na količinu padavina u prethodnim danima. Na području Bijeljine je u posljednja 24 časa palo je 33,7 litara kiše, a tokom prethodna tri dana palo je oko 100 litara kiše po metru kvadratnom.

Zvornik: Drina i bujične rijeke u koritu, nema opasnosti od poplava

Na području Zvornika nema opasnosti od poplava, Drina i sve bujične vode su u svojim koritima, rečeno je Srni u Službi Civilne zaštit. Protok Drine na Hidroelektrani Mali Zvornik trenutno je u granicama projektovane instalisane snage i voda se ne pušta preko prelivnih polja.

Foto: SRNA

Korita rijeka Sapne, Hoče i drugih potoka na području grada Zvornika su popunjena sa 50 odsto i nema opasnosti od njihovog izlijevanja.

Vodostaj Drinjače je iznad prosjeka, ali i dalje nema opasnosti da se izlije.

Foto: SRNA

U Službi civilne zaštite Zvornik su istakli da se preduzimaju potrebne mjere u slučaju da dođe do naglog povećanja vodostaja u slivu rijeke Drine, ali se i nadaju da do toga neće doći jer se očekuje smanjenje i prestanak padavina.

Bratunac: Nema opasnosti od polava - pričinjena manja šteta

Svi vodotoci na području opština Srebrenica i Bratunac su porasli, ali su rijeke u koritima i nema opasnosti od izlijevanja i poplava, tvrde u opštinskim štabovima civilne zaštite.

Manju štetu pojedincima pričinile su bujične vode, koje su posebno izlokale i oštetile makadamske puteve, ali su svi magistralni, regionalni i lokalni putevi u ovim opštinama prohodni.

Izvor: RTRS/SRNA