latinica  ћирилица
06/11/2021 |  12:35 ⇒ 12:40 | Autor: SRNA

Malobrojni Srbi izašli na groblje u Prištini (FOTO)

Malobrojni Srbi danas su, na Mitrovske zadušnice, izašli na prištinsko groblje, te su ovom prilikom pozvali sunarodnike da ne zaboravljaju svoje pretke, da njihovi grobovi ne zarastu u korov.
Malobrojni Srbi izašli na groblje u Prištini - Foto: SRNA
Malobrojni Srbi izašli na groblje u PrištiniFoto: SRNA

Opijelo je u prisustvu dvadesetak Srba služio prištinski prota Staniša Arsić, koji je pozvao sve pravoslavce, koji su porijeklom iz Prištine, da ne dozvole da groblje zaraste u korov i da u zaborav odu Srbi čiji posmrtni ostaci počivaju na najvećem pravoslavnom groblju na Kosovu i Metohiji.

On je apelovao da raseljeni, kao i Srbi koji žive u Prištini i okolnim srpskim selima čiji su preci sahranjeni na prištinskom groblju, tri puta u godini dođu u grad u kojem su rođeni, kršteni i vjenčani, da se pomole Bogu u Crkvi Svetog Nikole i prisluže svijeće svojim precima.

Arsić je rekao Srni da, ma koliko se pojedinci predvođeni njime trudili da groblje održavaju i štite od propadanja, za deceniju-dvije na groblju neće moći da bude pronađen nadgrobni spomenik.

- Sve zarasta u trnje i korov. Nasljednici ne dolaze i čini mi se, ma koliko to u ovom trenutku bilo rizično izaći na groblje, problem je u njima, u njihovoj svijesti i shvatanju da ukoliko nestane groblje, nestaće svaki trag Srba u glavnom gradu pokrajine - rekao je prota Arsić.

Foto: SRNA

Slađana Vukadinović, koja je prije dva mjeseca podigla spomenik ocu Tomislavu, tužna je, kaže, što danas, na Mitrovske zadušnice, uz nju nema ko da prisluži svijeću na spomeniku njenog oca.

- Tužna sam što mi se čini da će od zadušnica do zadušnica sve manje biti nas koji izlazimo na groblje i palimo svijeće. Čini mi se da dižemo ruke od sebe i da prepuštamo Prištinu Albancima - rekla je Vukadinovićeva Srni.

Ona je pozvala rodbinu i prijatelje da bar o zadušnicama izađu na groblje i prisluže svijeće.

Izlazak dvadesetak Srba na prištinsko groblje nisu obezbjeđivali pripadnici Kosovske policijske službe, a treću godinu zaredom nije bilo organizovanog izlaska.