latinica  ћирилица
07/11/2021 |  20:14 ⇒ 08/11/2021 | 10:18 | Autor: RTRS

"BiH po Ustavu nema vojsku, Srpska će povući saglasnost"

Srpski član Predsjedništva BiH rekao je u intervjuu za Bi-Bi-Si da BiH po Ustavu nema Oružna snage i da je Dejtonski mirovni sporazum jasno dozvolio entitetima da imaju svoje vojske.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Na pitanje da li to znači da će Republika Srpska formirati, odnosno vratiti svoju Vojsku, Dodik je rekao da je to njeno ustavno pravo koje nikad nije ni ukinuto.

- Mi smo samo dali saglasnost za drugačiji način organizovanja vojnih snaga u BiH. Sada ćemo povući tu saglasnost - istakao je Dodik.

On je rekao da teži miru, stabilnosti i ustavnom pravu, te da će Republika Srpska ostati dio BiH sa ovlašćenjima koja ima po Ustavu BiH.

- Neke stvari koje su rečene, nisu refleksija stvarnosti. Ne postoji vojska BiH na teritoriji Republike Srpske, nego Oružane snage u kojima su većina Srbi. Nema potrebe da se blokiraju kasarne, kada je 90 odsto pripadnika OS BiH u Republici Srpskoj su Srbi. Takođe bih naglasio da vjerujem u kapacitet EUFOR-a i da je njihov mandat produžen odlukom UN-a - rekao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska ne želi ovakvu BiH, već onakvu kakva je predviđena Dejtonskim sporazumom.

- Pokazalo se da BiH kako je trenutno uređena je dekadentna sa lažnim reformama i drugim problemima i da, kao takva, ne može opstati. Ono što želim u ime ljudi koji su me izabrali jeste da branim dejtonsko uređenje Republike Srpske i da implementiramo samo ono što je tu zapisano, nego da jurimo neke uzvišene ciljeve za koje se pokazalo da su imaginarni - naveo je Dodik.

On je ponovio da Republika Srpska ne priznaje Kristijana Šmita kao visokog predstavnika u BiH, te da je Šmit "privatno lice koje može da misli šta god hoće".

- Njegovo imenovanje nije potvrđeno u UN-u, zašto bi ga mi prihvatili? Njegov izvještaj je pisala muslimanska obavještajna služba u Sarajevu - naglasio je Dodik.