latinica  ћирилица
08/11/2021 |  09:39 ⇒ 09:43 | Autor: RTRS

Nenadu Grujičiću nagrada "Simo Matavulj"

Visoko priznanje Udruženja književnika Srbije za 2021. godinu, nagrada "Simo Matavulj", za ukupni stvaralački opus, pripala je savremenom srpskom pjesniku, piscu i kulturnom djelatniku Nenadu Grujičiću.
Nenad Grujičić (foto: Kulturna institucija Brankovo kolo) -
Nenad Grujičić (foto: Kulturna institucija Brankovo kolo)

Odluku je jednoglasno donio Upravni odbor UKS: Milovan Vitezović Miloš Јanković, Novica Sovrlić, Selimir Radulović, Adam Puslojić, Gordana Vlajić, Dragan Mraović, Živorad Ajdačić i Vidak Maslovarić.

Nagrada nosi ime po velikom našem književniku Simi Matavulju koji je bio i prvi predsjednik Srpskog književničkog društva (1905), čije tradicije danas nastavlja Udruženje književnika Srbije.

U proteklih godinu-dvije dana, Grujičić je dobio četiri nagrade za životno djelo i ukupni književni opus: "Velika bazjaška povelja" u Rumuniji, "Kočićeva nagrada Grada Banjaluke", "Povelja Grada Sremskih Karlovaca" i "Zlatni Orfej" (Međunarodni festival "Srpsko pero" u Јagodini).

Tokom bogate karijere, on je laureat značajnih nagrada među kojima su i one sa imenima Branka Radičevića, Vuka Karadžića, Milana Rakića, Ive Andrića, Skendera Kulenovića, Save Mrkalja, Vase Pelagića, Pavla Markovića Adamova, braće Micić, Lazara Vučkovića, te "Pečata varoši sremskokarlovačke", "Kondira Kosovke Devojke", "Šušnjara", "Stražilova", "Zlatnog prstena" i drugih.

- U danima pandemijske iracionalnosti, ovo je slovesna i divna vijest iz književnog života, koju želim da podijelim sa svima u znaku preko potrebne radosti i ljubavi. Јoš od školskih dana, pripovedanje Sime Matavulja ostavljalo je na mene utisak od kojeg raste duša, takav je to jezik i – stil ovog nesvakidašnjeg srpskog pisca. Rodom iz Dalmacije, kao niko prije, ni poslije njega, upečatljivo je slikao karakter, mentalitet i život našega čovjeka iz tih predjela ("Bakonja fra Brne" i "Pilipenda"), ali i ljudi iz Crne Gore i Srbije - rekao je on na vijest o nagradi.

Nagrada "Simo Matavulj" svečano će biti uručena Nenadu Grujičiću u decembru na godišnjoj skupštini Udruženja književnika Srbije u Beogradu.