latinica  ћирилица
08/11/2021 |  14:19 ⇒ 14:44 | Autor: RTRS

Dodik: Ne prihvatamo ovakvo pravosuđe BiH (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD, Gabrijelom Eskobarom razgovarao i o navodnoj blokadi institucija, a kako kaže institucije rade - i Predsjedništvo i Savjet ministara. Da li donosi odluke, to je neko drugo pitanje, ističe Dodik.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Ključno u našoj politici biće vođeno time da reformama koje oni zagovaraju ne možete da mijenjate Ustav. Ako se Ustav ne promijeni u pratnji tih reformi koje su donesene onda te reforme nisu u skladu sa Ustavom. Mi ćemo nastaviti da radimo u skladu sa Ustavom BiH, ali ne možemo da prihvatimo ovakav Sud, niti pravosuđe BiH i zato nećemo oklijevati da nastavimo sa našim aktivnostima. To je jasno rečeno Eskobaru - istakao je Dodik.

On je dodao da je Eskobarov odgovor bio da treba razgovarati, za šta se i sam zalaže i da niko u Republici Srpskoj nije protiv toga.

Dodik je rekao i da su raščišćavali neke stvari za ranije date javne izjave, ali je naglasio da to više nije važno.

- Imao sam priliku da razgovaram naširoko o svim temama, a akcenat je bio na ekonomiji. Međutim, ne može se dozvoliti da Ustavni sud Srpskoj oduzme bez ikakvog osnova pravo na zemljište i šume i da se na to gleda blagonaklono - navodi Dodik.

On kaže da će odbaciti te odluke Ustavnog suda, u Narodnoj skupštini potvrditi zakone i ne treba niko da sumnja, niti to da dovede u pitanje, imajući u vidu da obradivo zemljište i šume jesu u vlasništvu Federacije, a u Republici Srpskoj nisu, što je apsurd.

Prema njegovim riječima, još jedan apsurd je što je Ustavni sud ranije svojom odlukom potvrdio da je Brčko distrikt vlasnik poljoprivrednog zemljišta i šuma, a Republici Srpskoj nakon 30 godina oduzimaju to pravo i "neki u Sarajevu misle da će to proći".

- Mi ćemo utvrditi novo zakonodavstvo i time odbiti inkvizicijske i neustavne odluke Ustavnog suda. Ne mogu više da prođu više zalaganja da je Ustavni sud vrhovni. Nije, on je vrhova prevara u BiH i ne možemo mi da prihvatimo vrhovnu prevaru, već samo vladavinu prava, a to znači da Ustavni sud može isključivo da odlučuje o saglasnosti zakona sa Ustavom BiH i da ne može da utvrđuje titulare - rekao je Dodik.