latinica  ћирилица
09/11/2021 |  14:11 ⇒ 17:01 | Autor: sputniknews.com

Putin i Lukašenko o situaciji na bjeloruskoj granici

Predsjednici Rusije i Bjelorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko razgovarali su telefonom o novonastaloj situaciji na granici između Bjelorusije i Poljske zbog priliva migranata.
Lukašenko i Putin (foto: Sputnik / Mihail Voskresenskiй) -
Lukašenko i Putin (foto: Sputnik / Mihail Voskresenskiй)

- Predsejdnici su razgovarali o situaciji s migrantima na bjelorusko-poljskoj i bjelorusko-litvanskoj granici - saopšteno je iz Kremlja bez iznošenja detalja.

Prema bjeloruskim medijima, posebna pažnja posvećena je surovom ponašanju poljske strane prema civilima.

Takođe je konstatovano da posebnu zabrinutost izaziva nagomilavanje poljskih snaga na granici.

Podsjetimo, velika kolona migranata sa Bliskog istoka i iz Afrike uputila se juče ka Poljskoj.

Oko 2.000 njih namjeravalo je da uđu u tu zemlju, ali su ih u tome spriječili poljska vojska i snage bezbjednosti, kao i ograda koja je podignuta na granici.

Situacija je na momente bila veoma napeta, a migranti su u više navrata pokušali da na silu savladaju ogradu. Noć su proveli na granici u logoru koji su tu napravili.

Litvanija, Letonija i Poljska u posljednje vrijeme govore o sve većem broju ilegalnih migranata koje privode na granici sa Bjelorusijom, optužujući Minsk da je pokretač krize.

Minsk to odlučno demantuje, a bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko ranije je napomenuo da Minsk više neće ograničavati priliv ilegalnih migranata u zemlje Evropske unije, jer zbog sankcija Zapada "za to nema ni novca ni snage".