latinica  ћирилица
12/11/2021 |  14:31 ⇒ 17:38 | Autor: RTRS

Škrbiću uručeno priznanje japanskog Ministarstva (FOTO/VIDEO)

Ambasador Јapana u BiH Makoto Ito uručio je priznanje japanskog Ministarstva spoljnih poslova Ranku Škrbiću za doprinos razumijevanju Јapana i BiH, i to poslije studija u Јapanu 1989. godine na kojima je dekan banjalučkog Medicinskog fakulteta boravio kao stipendista japanske Vlade.
Škrbiću uručeno priznanje japanskog Ministarstva (Foto: FB/Ministarstvo zdravlja Srpske) -
Škrbiću uručeno priznanje japanskog Ministarstva (Foto: FB/Ministarstvo zdravlja Srpske)

Ovo priznanje, dodjeljuje se pojedincima i grupama za izvrsne rezultate i doprinos u promociji prijateljstva između Јapana i zemalja regije i svijeta.

Škrbić, koji je dobitnik ovogodišnjeg priznanja, ujedno je i prvi laureat iz BiH.

On je zahvalio predstavnicima Јapana za priznanje, navodeći da je na bazi kontakata koje je stekao tokom edukacije usmjeravao ovdašnje mlade istraživače da i oni krenu njegovim putem.

- Na osnovu toga, više od 30 ljudi iz raznih oblasti nauke bilo je kraće ili duže na usavršavanju u Јapanu. Nisam to radio radi dobijanja neke nagrade, već da pomognem da uspostavimo veze i kontakte, te da što više povežemo japansku i našu kulturu - rekao je Škrbić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić je čestitao Škrbiću i zahvalio Јapanu za pomoć u školovanju ovdašnjih kadrova.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da je Škrbić dobio visoko priznanje Јapana i zahvalio toj zemlji za nesebičnu pomoć u oblasti unapređenja nauke na ovim prostorima.