latinica  ћирилица
13/11/2021 |  16:07 | Autor: SRNA

Vlasenica: Osveštan spomenik srpskoj mučenici sarajevskih logora Nadi Tomić

U Vlasenici je danas osveštan spomenik Nadi Tomić, srpskoj mučenici sarajevskih logora, koji su podigli predstavnici Udruženja logoraša regije "Birač".
Vlasenica: Predstavnici Udruženja logoraša "Birač" - Foto: SRNA
Vlasenica: Predstavnici Udruženja logoraša "Birač"Foto: SRNA

Predsjednik ovog udruženja Vinko Lale rekao je da su logoraši bili jedina porodica Nade Tomić iz Vogošće, koja je nakon zarobljavanja preživjela strašne torture, mučenja i zlostavljanja u sarajevskim logorima.

On je naveo da je Tomićeva nakon razmjene 1995. godine došla u Vlasenicu i tu preminula 2018. godine u 72. godini.

Lale kaže da je spomenik Tomićevoj podignut zahvaljujući humanitarnoj akciji članova Udruženja, a uz podršku opštine Vlasenica i načelnika Miroslava Kraljevića.

Član Predsjedništva Udruženja logoraša regije "Birač" Miroslav Pajić, koji je rođen u Vlasenici, a živio u Sarajevu, kaže da je Sarajevo za Srbe bio strašan logor.

- Iz Sarajeva je 150.000 Srba napustilo svoja ognjišta, pune kuće, stare majke su kosti svojih sinova iz grobova stavljale u najlon kese i prevozile u kolicima preko Trebevića. Strašno je ostaviti sve iza sebe i zato je jasno koje su patnje preživjeli sarajevski Srbi - naveo je Pajić.

On je rekao da je podizanjem spomenika Nadi Tomić učinjeno dobro djelo jer će ona napokon naći smiraj svoje duše, a njeni sapatnici sjetiće je se i prislužiti svijeće.

Pomen Nadi Tomić služio je sveštenik Vladimir Radonjić.

Udruženje logoraša regije "Birač" pokriva šest opština u Republici Srpskoj i jednu u Srbiji, a ima više od 620 članova.