latinica  ћирилица
16/11/2021 |  13:31 ⇒ 13:53 | Autor: SRNA

Prvi međunarodni virtuelni sajam iz oblasti poljoprivrede

Prvi međunarodni virtuelni sajam u regionu iz oblasti poljoprivrede i informacionih tehnologija "Smagtek ekspo", koji se održava danas i sutra putem specijalizovane onlajn platforme, okupio je kompanije iz regiona i Evrope i predstavlja veliki izazov, rekao je profestor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Miljan Cvetković.
SmAgTech EXPO (Foto: unibl.org) -
SmAgTech EXPO (Foto: unibl.org)

- Nama je značajno da osim kompanija iz regiona imamo i kompanije koje dolaze iz Evrope od Holandije, Slovenije, Rumanije, susjedne Srbije, Crne Gore - rekao je Cvetković Srni.

Cvetković naveo da su počela prva predavanja i da je, prema preliminarnim informacijama, oko 330 registrovanih učesnika.

Prema njegovim riječima, sutra će se moći čuti ukupno 18 različitih predavanja koja su tematska iz oblasti voćarstva, vinogradarstva, vinarstva, prerade hrane, zaštite biljaka i savremenih tehnoilogija u poljoprivredi.

Cvetković je rekao da sajamski dio ima 48 specijalizovanih štandova, od toga 17 štandova čine članice konzorcijuma projekta, a 21 štand su firme iz oblasti poljoprivrede ili informativnih tehnologija i 10 su projekti koji se na neki način dotiču ovih pitanja.

- Posjetioci koji dođu na sajam mogu u bilo koje vreme da pogledaju to što su firme ostavile, s tim što je načelno dogovoreno da iza svakog štanda u virtuelnom smislu od 13.00 do 14.00 danas odnosno sutra od 12.00 do 13.00 časova bude predstavnik koji će moći u direktnoj komunikaciji da da više informacija zainteresovanim - rekao je Cvetković.

On je rekao da se velika pažnja posvetila animaciji studenata i da je dogovoreno da kompanije ostave mogućnost da studenti ostave svoj si-vi na štandovima za koje bi eventualno bili zainteresovani da bi imali listu onih koji su spremni na saradnju.

Cvetković je rekao da je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprvrede i šumarstva Srpske prvo prepoznalo da ovaj događaj ima jedan potencijal i oni su prijatelji sponzora događaja.

Ove godine sajam je potpuno besplatan što se stiče prisustva, a realizuje se na platformi na adresi expo.viralerasmus.org.