latinica  ћирилица
16/11/2021 |  17:50 ⇒ 17/11/2021 | 08:25 | Autor: RTRS

Dodik: Srpska posvećena slovu Dejtona, nema plana o otcjepljenju (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao sa danas u Sarajevu sa savjetnikom u američkom Ministarstvu inostranih poslova Derekom Šoletom.
Milorad Dodik - Foto: Screenshot
Milorad DodikFoto: Screenshot

Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu rekao da je razgovarano o situaciji u BiH i da Republika Srpska ostaje posvećena slovu Dejtonskog sporazuma i poštovanju Ustava.

Dodao je da je Šoletu prenio da je Srpska privržena politici mira i da nije spremna za provođenje aktivnosti koje bi ugrozile mir, ali su druga dva člana Predsjedništva BiH, kako je rekao, uporno insistirala na mogućnostima sukoba i rata.

- Republika Srpska insistira da i drugi u BiH poštuju slovo Dejtonskog sporazuma, pa to očekujemo i od međunarodne zajednice i međunarodnog faktora koji je upleten u unutrašnje stvari BiH - rekao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska uvažava spoljni suverenitet BiH i unutrašnji teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH koja je sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

- Mi poštujemo pravni okvir BiH, koji je predviđen Dejtonskim sporazumom, nastavićemo pravnu borbu za poštovanje Ustava - poručio je Dodik.

Dodik je rekao da je Šoletu prenio da Republika Srpska nema nijedan plan o otcjepljenju i secesiji kao što neki pokušavaju da joj pripišu, ali da se u Srpskoj o tome priča, kao i u cijeloj BiH i regionu.

On je poručio da će Republika Srpska nastviti da se političkim i pravnim sredstvima bori za provođenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.

Dodik je rekao da je američka delegacija pokazala veliku zainteresovanost za stanje u BiH i želju da se neke stvari počnu rješavati.

On je poručio da Republika Srpska, njene institucije i zvaničnici nastavljaju sa živom diplomatskom aktivnošću s ciljem proklamovanih strateških političkih ciljeva usmjerenih ka očuvanju i jačanju ustavno-pravne pozicije Republike Srpske u okviru izvornog Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH.

Povezane vijesti:

"Srpska posvećena ekonomskim pitanjima"

"Priča o sankcijama - hrana za gladnu javnost FBiH"

Dodik: Komšiću i DŽaferoviću potreban dignitet i "malo obraza"

Dodik: Bošnjački lobisti putem medija ponovo pokušavaju satanizovati Srbe