latinica  ћирилица
18/11/2021 |  13:01 | Autor: SRNA

Hojs: Niko u EU ne želi bilo gdje spavaću sobu za migrante

Ministar unutrašnjih poslova Slovenije Aleš Hojs zahvalio je predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu Tegeltiji što je rekao da BiH neće biti spavaonica za migrante na putu ka EU.
Aleš Hojs - Foto: SRNA
Aleš HojsFoto: SRNA

Hojs, čija je zemlja predsjedavajuća Savjetom EU, rekao je da EU ne treba spavaćih soba za migrante, već treba pomoć zemalja zapadnog Balkana kako bi se ujedinjenim snagama svi zajednički borili protiv ilegalnih migranata, među kojima može da bude terorista i drugih bezbjednosno opasnih lica.

- Niko u EU ne želi da bilo gdje bude spavaća soba za migrante - rekao je Hojs novinarima u sklopu regionalne konferencije za migracije koja se danas održava u Sarajevu.

On je naveo da je migrantska kriza jedno od najvažnijih pitanja posljednjih godina i da svi treba da se potrude da oni koji zahtijevaju pomoć - žene, djeca, oni koji bježe od rata, dobiju azil bilo gdje, ali da oni koji ne opravdavaju zahtjev za azil, budu vraćeni u svoje zemlje.

- Slovenija je u 2015. godini, kao i BiH, bila na udaru migranata kojima nije bio cilj da se zadrže, nego da idu ka drugim zemljama EU – Njemačkoj, Švedskoj i drugima - podsjetio je Hojs, navodeći da je ista situacija i danas na istočnim granicama EU, u Poljskoj, Litvaniji i Letoniji.

Hojs je konstatovao da su u posljednjih godinu i po pandemija virusa korona, hibridni rat koji, koristeći migrante, Bjelorusija vodi na granicama EU, i pad Avganistana u vlast talibana dodatno uticali da se veliki broj ilegalnih migranata uputi ka Evropi.

- Siguran sam da EU više neće dozvoljavati da migranti budu upotrijebljeni kao političko sredstvo, oružje za bilo kog unutar i van EU - istakao je Hojs, koji smatra da ima dovoljno političkih sredstava da se riješi problem sa Bjelorusijom, među kojima je i mogućnost uvođenja sankcija u Minsku, a ako bude potrebno, spoljne granice EU će biti obezbijeđene i ogradom.

Prema njegovim riječima, Poljska je do sada odbila pomoć EU kada je u pitanju situacija sa migrantima na granici sa Bjelorusijom i ovaj problem tretira kao svoj unutrašnji problem, ali ta kriza zavisi od bjeloruskog predsjednika.

Kada je u pitanju ulazak Hrvatske u Šengenski prostor, Hojs je rekao da je Slovenija uvijek bila zagovornik da Hrvatska bude dio ovog prostora i to pitanje biće na dnevnom redu decembarskog zasjedanja Savjeta EU, a konačnu odluku očekuje do juna ili jula iduće godine.

- Pomijeranje spoljne granice EU za Sloveniju će biti od dobrobiti, jer će migranti biti zaustavljeni prije naše granice - rekao je Hojs, konstatujući da bi bilo bolje kad bi migranti bili zaustavljeni na granicama Bugarske i Grčke.