latinica  ћирилица
19/11/2021 |  09:42 ⇒ 11:03 | Autor: SRNA

Broćeta: Ne smijemo dozvoliti naseljavanje migranata u Livanjski kanton

Delegat iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH Goran Broćeta rekao je da otvaranje kampa Lipa govori da je pojedinim zvaničnicima u BiH stalo da migranti ostanu, a ukazao je i na još nepotvrđenu informaciju da bi migrantski kampovi trebalo da budu otvoreni u Livanjskom kantonu što se, kaže, ne smije dogoditi.
Kamp Lipa - Foto: RTRS
Kamp LipaFoto: RTRS

Broćeta smatra da bi FBiH trebalo da, po uzoru na Republiku Srpsku, donese odluku da na prostoru tog entiteta nema zadržavanja migranata.

- Ponovno otvaranja kampa Lipa jasno govori da je pojedinim zvaničnicima BiH koji dolaze iz FBiH stalo da oni tu i ostanu. Da nije tako, pomjerili bismo se sa mrtve tačke za godinu i po dana koliko tamo borave. U kampu su za kratko vrijeme dobili struju, vodu, internet, sve na srpskoj zemlji gdje je kamp i napravljen. Dobili su sve ono na šta mnogi Srbi još čekaj - rekao je Broćeta.

On je dodao da zabrinjava i to što se iza kulisa, prema još nezvaničnim informacijama, priprema scenario da se u narednih šest mjeseci otvaraju kampovi za migrante u Livanjskom kantonu koji se ubraja u red najmanje naseljenih.

- Koja god opština na prostoru Livanjskog kantona da bude u pitanju, pozivam sve nadležne, prije svega kantonalnu Vladu, da ne dozvoli naseljavanje Pakistanaca, Marokanca i drugih u naš kanton - rekao je Broćeta i dodao da naseljavanje migranata ni u kom slučaju nikome ne bi dobro donijelo.

Ukoliko se krene u realizaciju takvog projekta u Livanjskom kantonu, Broćeta kaže da će svi zajedno morati da se odupru pritiscima sa viših nivoa jer bi ovo, osim nekoliko privatnih interesa, imalo katastrofalne posljedice na nerazvijen kanton i trajno raseljavanje malobrojnih stanovnika.

Ovo je ozbiljna tema koja će iz godine u godinu biti sve složenije, mišljenja je Broćeta koji je istakao da BiH i FBiH kako bi riješile tu situaciju moraju da uvedu funkcionalnost institucija, ali je postaviopitanje i kako kada je Vlada FBiH u tehničkom mandatu.

Za danas je najavljeno otvaranje novog privremenog prihvatnog centra "Lipa", između Bihaća i Bosanskog Petrovca, sa smještajnim kapacitetom do 1.500 migranata.

Centar će omogućiti smještaj i porodicama sa djecom, djeci bez pratnje i samcima, najavljeno je iz Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara.

Stanovništvo Bosanskog Petrovca zabrinuto je zbog načina rješavanja migrantske krize u kampu "Lipa", jer ne želi da se migranti zadržavaju na prostoru njihove opštine.