latinica  ћирилица
19/11/2021 |  13:01 ⇒ 13:42 | Autor: RTRS

Denis Bojić dobitnik priznanja UNICEF-a (FOTO)

Denis Bojić dobitnik je posebnog priznanja UNICEF-a za doprinos pravima djece i osoba sa invaliditetom u medijima za film Neki novi Brodvej.
Specijalna nagrada UNICEF-a - Foto: RTRS
Specijalna nagrada UNICEF-aFoto: RTRS

U obrazloženju žirija UNICEF-a navodi se da se nagrada dodjeljuje zbog snažnog, originalnog, društveno važnog, te upečatljivog autorskog prikaza života djece sa Daunovim sindromom kroz film Neki Novi Brodvej.

Film Neki novi Brodvej, rađen je u produkciji RTRS-a i Daun sindrom centra iz Banjaluke tematizuje šest mladih ljudi sa Daunovim sindromom koji postaju prvi polaznici glume na ovim prostorima.

Nagrada se dodjeljuje u godini u kojoj UNICEF obilježava 75 godina svog postojanja tokom kojih je predano radio na zaštiti prava svakog djeteta, u još jednoj godini trajanja pandemije virusa korona, koja je promijenila stvarnost svih nas i pogodila svaku osobu - posebno djecu.

UNICEF je globalni lider u promociji i zaštiti prava djece u 190 zemalja svijeta, uključujući BiH.

Specijalna nagrada UNICEF-a (Foto: RTRS)

Posljednjih gotovo 75 godina ova agencija Ujedinjenih nacija predano radi na zaštiti prava i unapređenju uslova života djece i njihovih porodica.

Fond UN-a osnovan je u decembru 1946. godine s ciljem da se prevaziđu prepreke koje siromaštvo, nasilje, bolest i diskriminacija prouzrokuju na putu razvoja djeteta.