latinica  ћирилица
20/11/2021 |  10:17 ⇒ 10:19 | Autor: SRNA

Mastilović: Dejton čuva mir i daje ustavnu osnovu za funkcionisanje BiH

Dejtonski mirovni sporazum, dvije i po decenije nakon njegovog potpisivanja i dalje vrši onu funkciju koju je imao kada je potpisan - čuva mir na prostoru BiH, ali daje i ustavnu osnovu funkcionisanja ove zemlje, izjavio je istoričar Draga Mastilović.
Draga Mastilović - Foto: SRNA
Draga MastilovićFoto: SRNA

- Nema sumnje da je u prethodnih 26 godina Dejtonski sporazum prolazio kroz brojna iskušenja i u određenoj mjeri devastiran od dijela međunarodne zajednice kroz jednostrana tumačenja visokih predstavnika, koja su imala za cilj da se Dejtonski ustav revidira u pravcu unitarizacije BiH i to oduzimanjem nadležnosti Republici Srpskoj - rekao je Mastilović Srni.

Međutim, danas, kao i u prethodnom periodu, naveo je Mastilović, najveću opasnost po dejtonsku BiH predstavlja činjenica da se političko Sarajevo nikada nije odreklo svojih ratnih ciljeva, niti se pomirilo sa dejtonskim uređenjem ove zemlje, koje je i danas kao i tada jedino moguće i održivo rješenje.

Mastilović je naglasio da je uporno insistiranje bošnjačke političke i intelektualne elite na "građanskoj državi" BiH, bez entiteta i nacionalnih prava sva tri konstitutivnih naroda, iza čega se u suštini kriju ciljevi "Islamske deklaracije" muslimanskog ratnog lidera Alije Izetbegovića, i danas najdirektniji atak na Dejtonski sporazum, ali i na mir u BiH.

- Svi oni koji žele održivost BiH kao države, posebno međunarodni faktor, moraju biti svjesni činjenice da je institucionalni okvir Republike Srpske sa njenim dejtonskim nadležnostima u okviru zajedničke države jedini garant opstanka srpskog naroda zapadno od rijeke Drine. Samim tim, to je kategorčiki imperativ i crvena linija srpske nacionalne politike u BiH - naglasio je Mastilović.

Sutra se navršava 26 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Tim dokumentom, poznatijim kao Dejtonski mirovni sporazum, stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.