latinica  ћирилица
20/11/2021 |  12:04 ⇒ 20/01/2022 | 11:53 | Autor: SRNA

Zobenica: Dodik poziva na dijalog, nema zapaljive retorike

Politički analitičar Aleksandar Zobenica izjavio je da se iz sarajevskih političkih krugova pokušava plasirati priča da će Srbija imati problema zbog izjava srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodika i da je to obični jeftini sarajevski spin.
Aleksandar Zobenica - Foto: Facebook
Aleksandar ZobenicaFoto: Facebook

- Prvo, ne bih ni u jednom trenutku ocijenio kao zapaljive izjave Milorada Dodika. Ono što Dodik radi u posljednjih šest mjeseci je poziv na dijalog, mir i nijedna zapaljiva izjava iz Banjaluke nije otišla. Nasuprot tome imate predstavnike političkog Sarajeva koji svaki dan spominju rat i sukobe. Poziv Banjaluke je poziv na dijalog - naglasio je Zobenica.

On je istakao da Srbija ne može da ima problem što se tiče dešavanja u Republici Srpskoj i BiH.

- Dodik je u konstantnoj komunikaciji sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i rukovodstvom Srbije, i to je primjereno jer ipak sa obe strane reke Drine živi isti narod - rekao je Zobenica.

Govoreći o navodnom uvođenju sankcija političkim predstavnicima iz Republike Srpske, on je rekao da u ovom političkom trenutku teško da će biti uvedene sankcije EU prema Republici Srpskoj i njenim političkim liderima.

- Evropska unija nije u toj fazi bez obzira na razne spinove koji se svakodnevno puštaju preko određenih medija. Mislim da neće postojati sankcije prema Republici Srpskoj iz EU, ali da će biti pritisaka prema političarima Srpske, sigurno hoće, ali političari u Republici Srpskoj su navikli na to u proteklih 25 godina - istakao je Zobenica.

On je za Novostiplus rekao da u suštini i nije bitno da li će određene zemlje EU uvesti sankcije političkim liderima iz Republike Srpske.

- Dodik ima sankcije SAD koje mu ne prestavljaju nikakav problem. Evropska unija da pokrene bilo kakve sankcije potreban je konsenzus svih članica, a očito da taj konsenzus ne postoji. Najglasnija u protivljenju je Mađarska, a vjerovatno ima još članica koje ne podržavaju sankcionisanje političara Srpske. Ovo je i rezultat diplomatske ofanzive Republike Srpske koja traje proteklih nekoliko mjeseci - ističe Zobenica.

On je podsjetio da se sutra navršava i 26 godina od zaključivanja Dejtonskog sporazuma, te da je tada BiH imala samo deset nadležnosti koje su definisane tim sporazumom, a sve ostalo je pripalo entitetima - Republici Srpskoj i FBiH.

- Danas imamo situaciju da je više od 140 nadležnosti oteto Srpskoj usljed raznih pritisaka djela međunarodne zajednice i Amerike. Paradoks je da sada jedino Republika Srpska i njeni politički predstavnici štite Dejtonski sporazum, Ustav BiH i pozivaju na poštovanje istog. Ovo je najbolji trenutak da se kaže dosta uništavanju Dejtonskog sporazuma i prenosu nadležnosti - poručio je Zobenica.