latinica  ћирилица
20/11/2021 |  12:26 ⇒ 12:58 | Autor: SRNA

Stipendije najboljim studentima u spomen na patrijarha Irineja (FOTO)

Srpska pravoslavna crkva odlučila je da u spomen na blaženopočivšeg patrijarha Irineja objavi konkurs za godišnju stipendiju za najboljeg studenta fakulteta pri Univerzitetu u Beogradu.
Arhijerejska liturgija i pomen - Foto: TANЈUG
Arhijerejska liturgija i pomenFoto: TANЈUG

- Stipendiraćemo najbolje studente Pravnog, Medicinskog, Bogoslovskog, Filozofskog i Fakulteta tehničkih nauka i time ne činimo ništa drugo nego nastavljamo tradiciju naše crkve kroz istoriju, još jednom moleći se za patrijarha i da se on moli za nas jer je bliži Bogu - rekao je Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije koji je danas služio u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu pomen blaženopočivšem patrijarhu Irineju na godišnjicu njegovog upokojenja.

Patrijarh Porfirije je rekao da je blaženopočivši patrijarh Irinej bio čvrsto utemeljen u Hristu, isprepleten sa srpskim narodom, a posebno je brinuo o obrazovanju mladih.

Patrijarh Porfirije (Foto: Tanjug)

Njegova svetost naveo je da je patrijarh Irinej slijedio put Svetog Save kod koga nije bilo podjela između onog što je državno – narodno i crkveno – vjersko.

- U njegovoj riječi, djelu, odnosu prema životu sve je bilo jedinstveno - jedan čovjek, jedan narod, jedna crkva koja taj narod uobličava, crkva koja tom narodu daje jednu smjernicu. Bio je duboko ukorijenjen u crkvi u Hristu, bez mnogo filozofiranja i ljudskog umovanja. Sve mu je bilo jednostavno, jer mu je bilo jasno da je vjerom u Hrista bio vezan za Hrista - rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije je naveo da je patrijarh Irinej bio jednostavan čovjek koji je sa istom pažnjom i razumijevanjem pristupao svima i pokazao da je moguće ono što je svakom i najpotrebnije - više razumjevanja, otvorenosti, spremnosti da praštamo jedni drugima, a to znači da primamo jedni druge u svoja srca.

Godišnjem pomenu blaženopočivšem patrijarhu Irineju, koji je bio 45. poglavar SPC, je uz brojni vjerujući narod prisustvovao i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, kao i ambasadori Rusije, Bjelorisuje, Kipra i Rumunije u Srbiji.

Arhijerejska liturgija i pomen (Foto: Tanjug)

Pomenu na grobu blaženopočivšeg patrijarha Irineja prethodila je Sveta arhijerejska liturgija u Hramu Svetog kneza Lazara u kripti Spomen-hrama Svetog Save.

Patrijarh srpski Irinej preminuo je od posljedica zaraze virusom korona 20. novembra 2020. godine u Vojnoj kovid bolnici "Karaburma" u Beogradu.