latinica  ћирилица
20/11/2021 |  12:31 ⇒ 12:35 | Autor: TANЈUG

Zaev se u utorak povlači sa čela SDSM

Premijer Sjeverne Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev izjavio je da će u utorak Centralni i Izvršni odbor te stranke konstatovati njegovu ostavku i da će tada početi postupak za izbor novog predsjednika stranke i mandatara vlade.
Zoran Zaev (Foto: Sputnik / Alekseй Vitvickiй) -
Zoran Zaev (Foto: Sputnik / Alekseй Vitvickiй)

Zaev je, poslije sastanka sa Afrimom Gašijem, predsjednikom opozicione albanske partije Alternativa, rekao da bi predsjednik SDSM trebalo da bude i budući mandatar za sastav vlade, prenosi agencija MIA.

Zaev i Gaši su rekli da će razgovori o tome da li će Alternativa biti dio parlamentarne većine, biti nastavljeni sljedeće sedmice.

Zaev je 31. oktobra saopštio da podnosi ostavku na funkciju premijera i predsjednika SDSM, zbog poraza na lokalnim izborima, ali su organi SDSM 9. novembra odlučili da on odloži podnošenje ostavki do stabilizacije zemlje, a jedan od argumenata za odlaganje je mogućnost da Sjeverna Makedonija u decembru počne pregovore sa EU.

Odluku da Zaev odloži ostavku jednoglasno su donijeli Izvršni i Centralni odbor SDSM, koji su ovlastili Zaeva da pregovara o povećanju skupštinske većine.