latinica  ћирилица
20/11/2021 |  15:45 | Autor: RTS

Olimpijska šampionka Јovana Preković odbranila svjetsko zlato

Olimpijska šampionka u kategoriji 61 kilogram Јovana Preković, pripadnica Ministarstva odbrane i oružanih snaga Vojske Srbije i karatistkinja Karate kluba "Knjaz" iz Aranđelovca, odbranila je titulu prvaka svijeta osvojenu 2018. godine.
Јovana Preković (Foto: JOKA_201/instagram) -
Јovana Preković (Foto: JOKA_201/instagram)

Јovana je u finalnoj borbi pobijedila takmičarku iz Ukrajine Anitu Seroginu sa 2:1.

Ovom pobjedom Јovana je zaokružila godinu kao jedina neporažena takmičarka u kategoriji 61 kilogram.

Naime, na svim kvalifikacionim takmičenjima za OI, prvenstvu Evrope u Poreču, Olimpijskim igrama u Tokiju i konačno na Svjetskom prvenstvu u Dubaiju, Јovana je sve svoje protivnice pobijedila i tako objedinila sve titule.

- Јako sam srećna, šta da vam kažem... Evropska sam, svjetska i olimpijska šampionka – ovo je godina za istoriju, za pamćenje. Nisam izgubila niti jedan meč i pokazala sam da sam najbolja na svijetu. Hvala svima koji su me podržavali, hvala mojoj državi. Živjela Srbija - rekla je nakon finalne borbe Јovana Preković.

U fantastičnoj godini 25-godišnja Aranđelovčanka postala je i šampionka Evrope, a kruna sezone bile su Olimpijske igre u Tokiju, gdje je takođe osvojila najsjajnije odličje. 

- Ono što je Јovana danas pokazala je i što je pokazala tokom čitave ove 2021. godine je nešto što nikome nije uspjelo. Osvojiti titulu prvaka Evrope, titulu olimpijskog šampiona i odbraniti titulu prvaka svijeta je podvig. Hvala svima, hvala našoj državi koja nam je tokom čitavog ovog perioda pružala nesebičnu podršku, hvala našim porodicama – ovo je medalja za naš narod. Živjela Srbija - rekla je Roksanda Atanasov, trener Јovane Preković.

Srpski karatisti sutra imaju priliku za još jednu zlato, pošto se muški tim plasirao u finale.