latinica  ћирилица
20/11/2021 |  16:03 ⇒ 16:41 | Autor: SRNA

"Izetbegovićev govor u Štutgartu potvrđuje ispravnost politike Srpske"

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać izjavila je da govor predsjednika SDA Bakira Izetbegovića pred predstavnicima bošnjačke dijaspore i islamske zajednice u Štutgartu u potpunosti potvrđuje ispravnost politike koju vode institucije Republike Srpske i njeni predstavnici u zajedničkim institucijama BiH.
Snježana Novaković Bursać - Foto: RTRS
Snježana Novaković BursaćFoto: RTRS

Bursaćeva u izjavi za Srnu je upozorila da Izetbegović falsifikuje istoriju Narodno-oslobodilačkog rata, antifašističke tradicije i ZAVNOBiH-a, istovremeno šireći opasne neistine o političkom djelovanju institucija Republike Srpske s ciljem prikrivanja stvarne želje i namjere SDA i bošnjačke politike koja hoće unitarizaciju BiH, te majorizaciju i dominaciju nad druga dva konstitutivna naroda.

Prema njenim riječima, Izetbegovićevo pozivanje na principe i istorijsku ulogu ZAVNOBiH-a predstavlja tragikomično i groteskno prekrajanje istorije.

- Antifašisti u BiH, koji su stvorili ZAVNOBiH, dva puta su hapsili i zatvarali Bakirovog oca Aliju Izetbegovića, oba puta zbog širenja radikalnih islamskih ideja mladomuslimanskog pokreta, koji je u vrijeme Drugog svjetskog rata bio uz ustašku vlast u Sarajevu. Izetbegovići i partija koju su stvorili i vodili i tada i danas su jednako udaljeni od ZAVNOBiH-a i antifašističkog pokreta, za kojim su Srbi u BiH listom krenuli i bili njegov najbrojniji dio - poručila je Bursaćeva.

Ona je naglasila da se vlast SDA i Bošnjaka potrudila da iz Sarajeva i drugih gradova u BiH ukloni gotovo sve što je posjećalo na antifašističku borbu i tradiciju AVNOЈ-a i ZAVNOBiH-a.

- Sve što radi Bakir Izetbegović upravo je suprotno tradiciji ZAVNOBiH-a, koja kaže da ova zemlja treba da bude `i srpska, i hrvatska, i muslimanska`, odnonsno bošnjačka kako se sad zovu. Izetbegovićeva politika je politika stvaranja BiH isključivo po mjeri Bošnjaka, s ciljem da se potpuno isključi politička volja, interesi i stavovi Srba i Hrvata - rekla je Bursaćeva.

Prema njenim riječima, žalosno je i opasno to što oni koji sebe smatraju ključnim političkim predstavnicima Bošnjaka imaju ovako loš, kratkovid i pogrešan pogled prema prošlosti, a pogotovo prema sadašnjosti i budućnosti BiH.

Ona smatra da je pozivom bošnjačkoj dijaspori da svojim glasovima utiče na izborne rezultate u BiH, a pogotovo u Republici Srpskoj, Izetbegović potvrdio uzurpatorske težnje Bošnjaka i njihova nastojanja da prekroje ustavno uređenje u pravcu unitarizacije BiH.

- Nakon ovakvih Izetbegovićevih istupa, srpski i hrvatski predstavnici moraće još ozbiljnije i snažnije da se angažuju kako bi zaštitili Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH, pravo na legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, te onemogućili ovakav izborni inžinjering i stvaranje unitarne BiH po mjeri Bakira Izetbegovića i onih koje on predstavlja - naglasila je Bursaćeva.

Izetbegović je u obraćanju, između ostalog, govorio i o ZAVNOBiH-u, koji je prema njegovom mišljenju, odredio budućnost BiH, ali i njenog stanovništva svih etničkih grupa i vjeroispovijesti.

On je upozorio da nikakvih podjela i nepovjerenja ne bi smjelo biti u probosanskom bloku, kao ni u odnosu prema prijateljima iz međunarodne zajednice, te da u zaštiti BiH i njenih institucija ne smije biti podjele na poziciju i opoziciju i borbe za stranačke interese.

Izetbegović je pozvao bošnjake koji su porijeklom iz Republike Srpske da se jednom u četiri godine registruju i masovno izađu na izbore, jer će tih, kako je naveo 100.000 glasova za probosanske stranke Srpskoj u jednom danu promijeniti odnose, najavljujući za naredne izbore zajedničku listu svih probosanskih stranaka.

Prema njegovim riječima, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik svojom politikom je situaciju u BiH doveo do usijanja, koja ozbiljno prijeti ugrožavanju stabilnosti i mira.