latinica  ћирилица
20/11/2021 |  16:28 ⇒ 20:15 | Autor: RTS

Kolege i prijatelji opraštaju se od Merime Njegomir (VIDEO)

Mnogobrojne kolege, prijatelji i poštovaoci opraštaju se od poznate pjevačice narodne muzike Merime Njegomir koja je danas preminula u 69. godini poslije kraće i teške bolesti.
Merima Njegomir (Foto: Youtube printscreen/Jutarnji Program TV HAPPY) -
Merima Njegomir (Foto: Youtube printscreen/Jutarnji Program TV HAPPY)

Merima Njegomir preminula je u 69. godini od karcinoma pankreasa. U narodnoj muzici ostavila je neizbrisiv pečat, koji će trajati.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća porodici Merime Njegomir, u kojem se kaže:

- Sa velikom tugom sam primio vijest o smrti Merime Njegomir, umjetnice raskošnog glasa i talenta, koju su voljele mnoge generacije poštovalaca i ljubitelja muzike u zemlji i u inostranstvu. Merima je za sobom ostavila bogat legat, čuvajući bogatstvo naše izvorne muzike, koju je promovisala nastupima u nekim od najčuvenijih koncertnih dvorana u Evropi i svijetu. Umjela je da udahne život i gotovo zaboravljenom muzičkom blagu, pjevajući na mnogim jezicima, čime je stekla poštovanje i naklonost brojne inostrane publike. Pamtićemo je po nesvakidašnjem talentu, ali i po skromnosti, po osobinama vrhunskog izvođača kojima se izdvojila u sam vrh muzičke umjetnosti. Izražavam najdublje saučešće porodici, prijateljima, kolegama i poštovaocima naše Merime. Neka počiva u miru - navedeno je u telegramu Vučića.

Kako je istakao Predrag Peca Popović, Merima Njegomir je svojim glasom afirmisala srpsku kulturu.

- Otišla je izuzetna umjetnica koja spada u najznačajnije interpretatore narodne muzike u Јugoslaviji i Srbiji i koja je afirmisala našu bogatu kulturnu baštinu - rekao je hroničar pop kulture, Predrag Peca Popović.

Popović je naglasio da je Njegomir poštovala muziku koju interpretira.

- Od kada je ušla u muziku imala je plemeniti odnos prema sopstvenom talentu i bogatoj kulturnoj baštini koju je tim glasom predstavljala. Njen glas je pretvorio neke pjesme nastale u drugoj polovini 20. veijka u tradicionale koji će ostati besmrtni... - istakao je Popović.

Prema njegovim rečima, Njegomirova je svoje mesto pronašla među najznačajnijim interpretatorima narodne muzike u Јugoslaviji koje kritika često naziva vedetama "srpskog sola".

- Njegomir je svojim glasom i odnosom prema muzici stala u red sa Predragom Cunetom Gojkovićem, Vasilijom Radojčić, Predragom Živkovićem Tozovcem, Tomom Zdravkovićem...To su interpretatori koji su oživljavali najljepše u našoj narodnoj muzici i bili obožavani od naroda i stručne javnosti. Merima Njegomir spada u sam vrh naše narodne muzike - zaključio je Predrag Peca Popović.

Od Merime Njegomir oprostile su se brojne kolege i koleginice, Lepa Lukić, Vera Matović, Ana Bekuta, Snežana Đurišić, kao pjevač Nikola Rokvić.

Nikola je objavio Meriminu sliku na Instagramu, i ispod nje napisao dirljive riječi: Draga moja Merima, neka te Gospod prigrli u svom naručju! Neka ti je večna slava.

 

      View this post on Instagram

A post shared by Ana Bekuta (@anabekuta1)

Lepa Lukić naglasila je da će Merimu Njegomir svi pamtiti po izuzetnom glasu i besmrtnim pjesmama.

- Merima je bila dobar čovjek i izuzetan umjetnik. Mnogo mi je teško što je tako brzo otišla... Bolest je bila jača od njenog optimizma i snage kojom je išla kroz život i karijeru - istakla je Lepa Lukić.

Kako ističe, nema sumnje da je Njegomir predstavljala najbolje od naše muzičke kulturne baštine.

- Njen glas je dotakao mnoga srca i publika je to umjela da cijeni. Pjevala je elegantno, njene pesme su bile izuzetno emotivne...Merime i njene pjesme se sele u legendu - rekla je Lepa Lukić.

 

      View this post on Instagram

A post shared by Snezana.Djurisic (@snezana.djurisic_)

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić uputio je saučešće porodici, prijateljima i poštovaocima Merime Njegomir.

- Sa velikom tugom sam primio vijest da je otišla Merima Njegomir, naša proslavljena umejtnica, jedna od najvećih koje smo ikad imali. Iza naše Merime koju su obožavale generacije ostao je nenadoknadiv gubitak i mjesto na vrhu naše narodne i tradicionalne muzike. Merima je sačuvala od zaborava bisere naše stare muzike, pamtićemo je kao velikog čuvara naše baštine, a njen glas će ostati zauvijek kao njen najveći spomenik - naveo je Dačić, saopšteno je iz Kabineta predsjednika parlamenta.