latinica  ћирилица
21/11/2021 |  08:44 ⇒ 08:51 | Autor: SRNA

Oprez, klizavi kolovozi

U većem dijelu Republike Srpske i FBiH kolovozi su mjestmično klizavi zbog mraza, a magla smanjuje vidljivost na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina, pa je potreban oprez pri vožnji, saopšteno je Auto-moto saveza Republike Srpske.
Putevi - Foto: RTRS
PuteviFoto: RTRS

Povećana je opasnost od odrona zemlje i kamenja na kolovoz, pa se vozačima savjetuje oprezna vožnja prilagođenu stanju i uslovima na putu.

Posjedovanje zimske opreme je obavezno.

Od danas do 20. decembra doći će do obustave saobraćaja za sve kategorije vozila zbog radova na rekonstrukciji magistralnog puta Draksenić-Vrbaška jedan-Vrbaška dva i preusmjeravaće se na alternativni pravac Gradiška-Banjaluka-Prijedor-Kozarska Dubica.

Zbog radova, izmijenjen je režim saobraćaja na spoju magistralnih puteva Kobaš-Derventa-Žirovine i Žirovine-Vrhovi, te putevima Mostar-Nevesinje, dionica Bakračuša-Nevesinje, Rudanka-Doboj jedan od mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo dva, te Lončari-Brčko, u rejonu Krepšića.

Režim saobraćaja, zbog radova, izmijenjen je i na putu Vršani-Bijeljina, rejon Čađavice, na dionici Kozarska Dubica-Draksenić-Јasenovac, dijelu magistralnog puta Banjaluka /Rudarska/-Stari Majdan, Gradiška-Nova Topola, Kotor Varoš-Obodnik.

Izmijenjen je i režim saobraćaja na regionalnom putu Bistrica-Pale jedan, na dijelu dionice regionalnog puta Bistrica-Podgrab jedan, Šipovo-Novo Selo, Јezero-Šipovo, Dobro Polje-Јažići-Grajsoljci, te Tedin Han-Križ.

Saobraćaj je potpuno obustavljen od 7.00 do 18.00 časova na magistralnom putu Banjaluka-Prijedor, dionica od Verića do Ivanjske i preusmjerava se na lokalni put Lamovita-Bistrica.

Izmijenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta Crna Rijeka-Ugar zbog radova u tunelu Ugar.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini-granični prelaz Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Saobraćaj je zbog klizišta obustavljen na regionalnom putu Mrakovica-Gradiška, dionica Mrakovica-Podgradci.

Radi izvođenja bušačko-minerskih radova na magistralnom putu Brod na Drini- granični prelaz Šćepan Polje od 8.00 do 16.00 časova dolaziće do povremenih polučasovnih obustava saobraćaja.

Do 15.00 časova, zbog demineranja, u mjestima Vojkovići, Klakar Donji, Gornji Božinci, dolazi do polučasovnih obustava saobraćaja.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina-Gornja Vijaka.

Na putnom pravcu Caparde-granični prelaz Karakaj kretaće se prevoz vangabaritnog tereta, a vozači treba da voze opreznije i poštuju uputstva ovlaštenih lica iz pratnje.

Na snazi je zabrana za teretna vozila čija je ukupna masa veća od 12,5 tona na dionici regionalnog puta Polje-Podnovlje zbog oštećenja kolovoza.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 30 tona na nadvožnjaku u mjestu Trn jer nema dozvoljenu nosivost za realna saobraćajna dinamička opterećenja.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija je ukupna masa veća od 16 tona.

Od 7.00 do 22.00 časa obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu Kakanj-Visoko, putnička vozila će se preusmjeriti na lokalnu obilaznicu, a teretna na auto-put Kakanj-Visoko.

Na dionici auto-puta Podlugovi-Sarajevo sjever zbog sanacionih radova na mostu saobraća se dvosmjerno, suprotnom trakom od zone radova.

Zbog radova u tunelu Skela, na magistralnom putu Јajce-Donji Vakuf tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se noću preusmjerava na obilaznicu oko tunela /krug fabrike Metaling/.

Aktuelni su radovi na putevima Kladanj-Tuzla u blizini kamenoloma Stupari, Konjic-Јablanica u tunelu Crnaja, Nemila-Žepče u mjestu Želeće, Blažuj-Gromiljak u Radanovićima, Doboj-Gračanica u Klokotnici, Grude-Ljubuški na izlazu iz Gruda i Stolac-Hutovo u mjestu Cerovica.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.