latinica  ћирилица
21/11/2021 |  08:54 ⇒ 14:02 | Autor: SRNA

Kuzmanović: Istrajati u vraćanju nadležnosti Srpske

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović očekuje da institucije Srpske istraju i dovedu do obustavljanja daljeg narušavanja republičkih nadležnosti, ali i da vrate one koje su u međuvremenu oduzete.
Rajko Kuzmanović - Foto: RTRS
Rajko KuzmanovićFoto: RTRS

- Srpska se sistematski suprotstavlja otimanju svojih nadležnosti, tražeći poštovanje Dejtonskog sporazuma i da se obustavi dalje narušavanje Ustava BiH i zakona. Dakle, put izlaska iz aktuelnog ćorskokaka jeste vratiti se izvornom Dejtonu, odnosno držati se strogo Ustava BiH, prava i pravde - rekao je Srni Kuzmanović povodom 26 godina od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je podsjetio da je Dejtonskim sporazumom obustavljen građanski rat u BiH, te uspostavljeno /kon/federalno uređenje sa dva entiteta koje konstituišu tri ravnopravna konstitutivna naroda.

- Aneks četiri ili Ustav BiH je kompromisni akt, jedino i moguć za BiH. Sporazum funkcioniše uz ogromne teškoće koje pričinjavaju predstavnici međunarodne zajednice, posebno visoki predstavnici i OHR. Zapravo, od početka je počela destruktivna djelatnost sarajevskog političkog establišmenta i dijela međunarodne zajednice da se Ustav BiH ne primjenjuje, već mijenja, što je za Srpsku neprihvatljivo - rekao je Kuzmanović.

On je istakao da ne bi bilo sporno da se Ustav mijenja prema propisanoj proceduri uz saglasnost svih konstitutivnih naroda, ali i naglasio da visoki predstavnici ne poštuju procedure.

- Neustavnim i nelegalnim aktima se devalvira Ustav Srpske, a djelimično i Ustav BiH, kao i brojni zakoni. Takvo preuzimanje uloge zakonodavca je nedopustivo - ocijenio je Kuzmanović.

U američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu je prije 26 godina parafiran Dejtonski mirovni sporazum ili Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Dejtonski sporazum zvanično je potpisan 14. decembra 1995. godine u Parizu, a dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH - 21. novembar republički je praznik i neradni dan u Srpskoj.