latinica  ћирилица
21/11/2021 |  09:46 | Autor: SRNA

Marković: Pregovori najbolji način da se smiri situacija

Ono što čeka BiH, a time i Republiku Srpsku, zavisi od politike koju će voditi velike sile, ali i od spremnosti domaćih političkih elita na pregovore, rekao je profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Goran Marković.
Dejtonski sporazum -
Dejtonski sporazum

- To znači da je potrebno da velike sile odustanu od korišćenja instrumenata uticaja kakve su odluke visokog predstavnika sa zakonskom snagom i preglasavanje u Ustavnom sudu BiH, korišćenjem stranih sudija - poručio je Marković povodom 26 godina od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Marković je rekao da ta dva instrumenta dovode do toga da se unutar zemlje narušava ravnoteža snaga i daje prednost bošnjačkoj političkoj eliti, što se ne bi smjelo dešavati.

S druge strane, ističe Marković, spremnost domaćih političkih elita na pregovore najbolji je metod da se smiri politička situacija u kojoj je odnos snaga takav da ne može biti pobjednika i poraženih, niti bi to bilo dobro.

Kaže da će spremnost za postizanje takvih rješenja postojati samo ako ne postoje strani mentori koji snažno podstiču domaće aktere da stvaraju krize ili da insistiraju na odlukama i radnjama koje druge dvije strane u zemlji doživljavaju kao atak na svoje vitalne interese.