latinica  ћирилица
21/11/2021 |  10:03 ⇒ 10:15 | Autor: SRNA

Mrkonjić Grad: Održana Noć pozorišta

Kulturna manifestacija Noć pozorišta otvorena je u Mrkonjić Gradu dječijom predstavom "Hajduk u Beogradu", nakon čega je upriličeno druženje sa glumcima i promovisana knjiga Ljiljane Čekić o osnivanju i razvoju Narodnog pozorišta Vrbaske banovine.
Noć pozorišta u Mrkonjić Gradu - Foto: SRNA
Noć pozorišta u Mrkonjić GraduFoto: SRNA

U BiH 16 pozorišta učestvuju u Evropskoj noći pozorišta, a iz Republike Srpske su, pored mrkonjićkog pozorišta, uključeni i Narodno pozorište Republike Srpske i "Daske" Laktaši, rekla je ujetnički rukovodilac Gradskog pozorišta Mrkonjić Grad Dubravka Nikolić. 

Sinoć je predstavljena škola glume Gradskog pozorišta njihovom prvom predstavom "Hajduk u Beogradu", nakon čega su glumci Ljiljana Čekić, Radenka Ševa, Mirela Predojević i Goran Јokić razgovarali sa publikom i pričali o suštini pozorišta.

- Suština Noći pozorišta je promocija pozorišnog života i upoznavanje sa pozorištem iza scene i oko scene - navela je Nikolićeva.

I dramska sekcija Gimnazije je izvela jedan segment iz mjuzikla, upriličen je i nastup svirača, igrača, pjevača i glumaca.

U okviru ove manifestacije promovisana je i knjiga Ljiljane Čekić "Narodno pozorište Vrbaske banovine – osnivanje i umjetnički razvoj".

Čekićeva je rekla da je knjiga rezultat istraživanja i dio njene doktorske disertacije o prvim godina rada Narodnog pozorišta.

- To su prve četiri godine od osnivanja, od 1930. do 1934. godine. Bio je to jedan veoma dinamičan period kada je godišnje bilo više od 20 premijera, a oko 100 dana tokom godine pozorište je provodilo na turnejama - rekla je Čekićeva.

Ona kaže da su ove bogate kulturne aktivnosti bile s ciljem prosvećivanja naroda, a Narodno pozorište Vrbaske banovine je gostovalo i u Mrkonjić Gradu.

Čekićeva ističe da je pozorište imalo praksu da odigra besplatne predstave za narod, najčešće pijačnim danom, kada je bilo puno ljudi sa sela.

- Postoje svjedočenja o velikom interesovanju za te predstave, a lokalno stanovništvo je pripremalo poklon za glumce. To je bilo najčešće igranje gluvog glamočkog kola koje su izvodili lokalni omladinci u čast Narodnog pozorišta - navodi Čekićeva.

Noć pozorišta u Mrkonjić Gradu je imala i humanitarni karakter. Cijelo veče je posvećeno prosvjetnom radniku Ružici Kokezi iz ovog mjesta koja se bori sa teškom bolešću.