latinica  ћирилица
21/11/2021 |  11:21 ⇒ 11:21 | Autor: TANЈUG

Starović: Drska provokacija Kurtija

Najava Albina Kurtija da bi glasao za "ujedinjenje" južne srpske pokrajine sa susjednom Albanijom predstavlja drsku provokaciju, kazao je Nemanja Starović.
Nemanja Starović (Foto: www.mfa.gov.rs) -
Nemanja Starović (Foto: www.mfa.gov.rs)

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Starović dodaje da to oslikava jasnu namjeru za daljom destabilizacijom prilika u regionu.

Starović je rekao da je krajnje vreme za to da EU primjenom "punitivnih mjera djelatno prikaže stav o neprihvatljivosti takvog djelovanja Albina Kurtija", budući da retoričke osude nemaju nikakvog smisla niti efekta.

- Ukoliko ni ovoga puta to ne bude slučaj i kaznene mjere opet izostanu, poštenije bi bilo da evropski medijatori zauvijek zaćute - naglasio je Starović.

- Primjena dvostrukih aršina na štetu srpskog naroda predstavlja nešto na šta smo već navikli. Međutim, ne možemo i nećemo ostati bez odgovora na pokušaje da se na tijelu naše države rješavaju nacionalna pitanja drugih, dok se u isto vrijeme, na svakom mjestu i u svakoj prilici negira pravo srpskog naroda na samoodređenje. Noseći principi međunarodnog javnog prava nalaze se u temelju spoljne politike Republike Srbije, što naše djelovanje čini postojanim, predvidivim i odgovornim, a istovjetan pristup očekujemo i od svih naših međunarodnih partnera - ističe državni sekretar.

Kurti je u intervjuu za švajcarski onlajn magazin Monokl rekao da bi u budućnosti glasao za ujedinjenje s Albanijom, ali samo ako bi se takav referendum sproveo mirno i demokratski.