latinica  ћирилица
21/11/2021 |  11:57 ⇒ 12:11 | Autor: RTS

Amerikancu crnogorskog porijekla 16 godina zatvora zbog terorizma

Američki državljanin, porijeklom iz Crne Gore, osuđen je u SAD na 16 godina i osam mjeseci zatvora zbog terorizma.
Elvis Redžepagić (foto: newsday.com) -
Elvis Redžepagić (foto: newsday.com)

Elvis Redžepagić je priznao krivicu na suđenju, a optužen je za pokušaje da terorističkim organizacijama Islamska država (ISIS) i El Nusra front, obezbijedi materijalnu podršku i resurse, saopštilo je američko ministarstvo pravde.

- Ovom kaznom, Redžepagić plaća cijenu za svoje pogrešne veze sa terorizmom i pokušaje da se pridruži ISIS-u i El Nusra frontu u cilju vođenja nasilnog džihada - rekao je državni tužilac Breon Pis.

On je zahvalio, između ostalog, i Predstavništvu FBI za Srbiju, kao i Ministarstvu pravde Crne Gore za pomoć u ovom slučaju.

Kako se navodi u presudi, Redžepagić je početkom 2015. godine počeo komunikaciju sa osobom za koju je vjerovao da je komandant bataljona u Siriji i član ISIS i El Nusra fronta, kako bi se pridružio tom bataljonu u džihadu. Kada nije uspio da uđe u Siriju iz Turske u julu 2015. godine, u avgustu 2016. to je pokušao iz Јordana, ali su ga tamošnje vlasti zaustavile.

U svojim Fejsbuk objavama iz oktobra 2015. godine, Redžepagić je objasnio da je "džihad kada se boriš za Boga" i "umreš u čast Alaha", stoji u presudi.

- Takođe je naveo da je putovao u Tursku kako bi se pridružio džihadu i El Nusri, te je predviđao da će "doći vrijeme kada će ljudi jedino znati da kažu Alahu ekber" - navodi američko ministarstvo pravde.

Kako dodaju, pretragom njegovog laptopa nađeni su brojni primjerci ISIS-ove propagande, a utvrđeno je i da je stalno posjećivao sajt "Put hilafeta" ili "Put do Kalifata", koji na bošnjačkom regrutuje borce sa Balkana za ISIS i druge terorističke organizacije u Siriji, tvrdi američko ministarstvo pravde.

Kako su ranije objavili američki mediji, Redžepagić je porijeklom iz Crne Gore, a u SAD je živio na Long Ajlendu u Njujorku. On je, prema navodima Njujork posta, prilikom hapšenja, prijetio da će odsjeći glavu svojoj majci.