latinica  ћирилица
21/11/2021 |  12:17 ⇒ 17:39 | Autor: SRNA

Karpenter: Dodik u pravu da je BiH "neuspjela država" i da "zapadni eksperiment" ne funkcioniše

BiH je politički i ekonomski zombi i nikakav zapadni napor ne može je vratiti u život, ocijenio je analitičar Instituta Kejto u Vašingtonu Ted Gejlen Karpenter.
Foto: UN / 19fortyfive.com -
Foto: UN / 19fortyfive.com

Karpenter u tekstu pod naslovom "Kada će Amerika shvatiti da je BiH zombi država?" ukazuje da američki i drugi zapadni lideri odbijaju da se suoče sa gomilom dokaza da je njihov projekat izgradnje BiH neuspješan i da pokušaji insistiranja na jedinstvu negdje gdje tri decenije bolnog iskustva potvrđuje da nema ničeg ni sličnog tome, može samo ukazivati na pogrešnu stranu politiku.

- BiH ostaje netaknuta samo na insistiranje arogantnih američkih i evropskih zvaničnika koji odbijaju da priznaju da je njihov pristup potpuno pogrešan od početka. BiH je politički i ekonomski zombi i nikakav zapadni napor ne može je vratiti u život. Davno je prošlo vrijeme kada je trebalo prihvatiti tu realnost - ocijenio je Karpenter u tekstu koji je objavio portal "1945".

On ističe da skoro tri decenije nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, SAD i njihovi evropski saveznici pokušavaju da od BiH naprave pouzdanu i održivu zemlju.

Karpenter navodi da je Dejtonski sporazum zaustavio rat u BiH, ali da je vrlo malo učinjeno na rješavanju podijela u zemlji, a još manje da se tri frakcije transformišu u pouzdanu ekonomsku i političku cjelinu.

- Ova situacija i danas je nepromijenjena od 1995. godine. Ekonomski, BiH je nefunkcionalna i njen BDP od 20,1 milijarde dolara stavlja je na 117. mjesto na svjetskim listama, ali je i ta skromna cifra varljiva jer obuhvata novac od međunarodne pomoći, te prihode od mirovnih snaga i doprinose međunarodnih birokrata koji se još nalaze u toj zemlji - ukazuje Karpenter.

Prema navodima Karpentera, BiH je još nefunkcionalnija politički nego ekonomski jer, uprkos statusu nezavisne zemlje sa dvije poluautonomne administrativne jedinice, realna moć leži kod međunarodnih zvaničnika.

U tekstu se napominje da su UN nakon Dejtonskog sporazuma imenovale visokog predstavnika koji bi rješavao sporove na domaćoj političkoj sceni i nametao odluke ukoliko strane ne mogu da postignu dogovor.

- Posljednji predstavnik i dalje upravlja BiH dekretom i ponaša se kao kolonijalni upravnik - ocijenio je Karpenter.

- U oktobru je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik objavio da je BiH "neuspjela država" i da "zapadni eksperiment" ne funkcioniše - navodi Karpenter i ističe da je, ukoliko se u obzir uzmu činjenice sa terena, teško biti protiv Dodikovog zaključka.

Ted Galen Karpenter je saradnik na Institutu Kato za odbrambenu i stranu politiku i jedan je od urednika na portalu "1945". Autor je 12 knjiga i više od 950 članaka o međinarodnim pitanjima.

Originalni tekst pročitajte i OVDЈE.