latinica  ћирилица
21/11/2021 |  13:17 ⇒ 13:17 | Autor: SRNA

Radanović: FBiH zakucala posljednji ekser u sanduk pravde za Srbe

Vlada Federacije BiH je posljednjim izmjenama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo zakucala posljednji ekser u sanduk pravde za Srbe u FBiH, izjavio je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.
Đorđe Radanović - Foto: RTRS
Đorđe RadanovićFoto: RTRS

On kaže da će stotine, a vjerovatno i 1.000 Srba definitivno izgubiti svaku nadu da mogu doći do svojih stanova u FBiH.

Radanović ističe da se nosioci stanarskog prava na vojnim stanovima i njihovi potomci definitivno dovode u situaciju da neće dobiti ni povrat stana, ni naknadu.

- Manji dio Srba dobija pravo novčane naknade za stan po cijeni od 1.000 KM po metru kvadratnom, s umanjenjem od jedan odsto godišnje. S obzirom na to, da je od početka rata prošlo 30 godina, naknada za stan će biti manja za 30 odsto, pa će kvadrat stana Srbinu platiti 700 KM. Realna tržišna vrijednost stanova u Sarajevu je viša od 2.500 KM po metru kvadratnom - ukazao je Radanović.

Prijedlogom izmjena ovog zakona predviđeno da se nosiocu prava koji je zaključio pravno obavezujući ugovor, a napustio je stan u FBiH i nakon toga iz istog stambenog ili novoosnovanih stambenih fondova oružanih snaga država nastalih iz bivše SFRЈ stekao novo stanarsko pravo, raskida ugovor o otkupu stana u FBiH, te nema prava na njegov povrat, niti na upis prava vlasništva.

Nosilac prava koji je zaključio pravno obavezujući kupoprodajni ugovor iz člana 39 stav 1 Zakona, a koji je nakon 14. decembra 1995. godine ostao u službi u oružanim snagama izvan teritorija BiH i nije stekao novo stanarsko ili tome odgovarajuće, umjesto upisa prava vlasništva po zaključenom ugovoru ima pravo na naknadu od FBiH u iznosu od 1.000 KM po metru kvadratnom stana, umanjenu za amortizaciju po stopi od jedan odsto godišnje.