latinica  ћирилица
21/11/2021 |  14:20 ⇒ 15:00 | Autor: RTRS

"Razgradnja Dejtona dovela BiH u najveću institucionalnu krizu" (VIDEO)

Razgradnjom bazičnog konsenzusa i balansa koji je postignut u Dejtonskom sporazumu došlo do debalansa koji je doveo do toga da je BiH danas u najvećoj institucionalnoj krizi, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

Dodik je naglasio da se postavlja ozbiljno pitanje moćnicima koji su ovdje radili 26 godina - kako nisu uspjeli da naprave održiv sistem?

- Možda to nisu ni htjeli. Možda su htjeli da se ovdje zadrže 26 godina, a možda i duže, praveći nestabilan politički sistem, razgrađujući dejtonski balans, a usput svakog ko se suprotstavi njihovim naporima da sruše Dejton okrivljivali za rušenje Dejtona - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da su "Srbi prihvatili Dejton onako kako je napisan o čemu govori i sama činjenica da je u Republici Srpskoj danas praznik, što nije slučaj u FBiH koja pokušava nametnuti da je neki drugi datum praznik BiH".

- Zbog 26 godina stalne iskrivljene primjene Dejtona došlo je do situacije da se BiH danas ne može dati epitet stabilne zajednice, te je pitanje da li je ona uopšte moguća. Ono što su učinili strani implementatori da razbiju ovu zemlju, više su učinili nego svi njeni narodi zajedno, kroz cijelu istoriju. Danas su dva konstitutivna naroda nezadovoljna. Govorim u ime Srba, ali vidim da su i Hrvati nezadovoljni - poručio je Dodik.

Podsjetio je da je Srpska upozoravala da se treba držati dogovora, a ne nametati rješenje.

- Umjesto da se to smatralo konstruktivnim, oni su to vidjeli kao slabost i poruku da treba još više da vrše pritisak na Republiku Srpsku - istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je dodao da smo "danas došli tu gdje smo došli nakon svega što je uradio visoki predstavnik na šta nije imao pravo".