latinica  ћирилица
21/11/2021 |  14:39 ⇒ 14:54 | Autor: SRNA

Dodik: Neophodan povratak slovu Dejtonskog sporazuma (VIDEO)

Neophodan je povratak slovu Dejtonskog sporazuma i ne vidim ništa što bi moglo da bude bolja ponuda za BiH iz koje moraju da odu stranci.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

Dodik je naglasio da "stranci moraju da prestanu da se miješaju u makro i mikro život, politički prije svega, da zovu telefonima razne ljude i da im prijete kako će uvesti sankcije kako bi determinisali političke odluke".

- Možda je to nekada i moglo. Danas im poručujem da nije moguće. To je vidljiv dokaz na koji način se miješaju u unutrašnje stvari zemlje za koju kažu da je suverena i samostalna. Stranci danas kažu ono što govore 26 godina i neuspješno je, a to je da BiH treba da budemo dio nekih reformi - rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je poručio da to za Srbe znači prevara.

- Srbi su nezadovoljni i smatraju da su prevereni implementacijom Dejtonskog sporazuma, koja je bila izričito na štetu srpskog, a koliko vidimo i hrvatskog naroda. Ušlo se u začarani krug u BiH, iz kojeg nema izlaza. Ono što vidimo na međunarodnoj sceni jeste da je krenula satanizacija Srba i mene. Sve je isto kao što je bilo i ranije, isti su mediji i oni koji potpisuju članke. Pošto su pronašli vješticu koja se po njima zove Milorad Dodik i Republika Srpska, opet ništa nisu riješili. Moraće sa ovim narodom da sjednu i dogovaraju se - rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je poručio da se može nastaviti sa iluzijom o antiustavnoj BiH, kako su je oni uspjeli da naprave, ali da obmana, laži i podmetanje ne mogu da budu ozbiljna politika. Zato je potrebno, navodi Dodik, da se prestane sa osjećanjem kako su stranci vlasnici naših života i kako su zaduženi da nama donose dobro.

- Moramo se osloboditi kolonijalnog statusa. Kad to kažem govorim za sve narode u BiH. Neophodno je osloboditi se od kolonizatora i učiniti sve da se u zajedničkom dogovoru napravi ono što je moguće - poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, osnova za to treba da bude Dejtonski sporazum.

- Svaka odluka koju budemo donosili treba da bude naša, a ne njihova. Kad kažem njihova, mislim na strance. Јer su oni ti koji 30 godina nisu htjeli da uspostave stabilno područje, pa se postavlja pitanje gdje je njihova moć? - zaključio je Dodik.