latinica  ћирилица
21/11/2021 |  15:40 ⇒ 15:41 | Autor: TANЈUG

Poljska spremna da zatvori granicu sa Bjelorusijom

Poljska razmatra mogućnost uvođenja strogih sankcija protiv Bjelorusije, uključujući i zatvaranje graničnih, tranzitnih i trgovinskih prelaza, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojom estonskom koleginicom Kajom Kalas.

- Razmatramo uvođenje sve ozbiljnijih ekonomskih sankcija, uključujući i zatvaranje poljsko-bjeloruske granice od strane Poljske - rekao je poljski premijer, napominjući da će sve zavisiti od djelovanja bjeloruskih vlasti, prenio je TAS S.

- Želimo da bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku damo šansu da se povuče i vrati migrante u njihove matične zemlje - rekao je Moravjecki.

Napomenuo je i da postoji snimak na kome se vidi kako bjeloruske službe upućuju migrante kako da napadnu poljske snage bezbjednosti.

- To znači da će akcije bjeloruskih službi vjerovatno dovesti do eskalacije situacije - primijetio je Moravjecki i dodao da je Poljska spremna da zatvorimo nove prelaze, tranzitne i trgovinske mogućnosti kako bi izvršili ekonomski pritisak.

- Danas, na istočnoj granici Poljske, imamo posla sa novom vrstom rata, u kojem migranti i dezinformacije služe kao oružje, suočavamo se sa hibridnim ratom - naveo je Moravjecki, okrivivši rukovodstvo Bjelorusije i Rusije za ono što se dešava.

Prema njegovim riječima, osim migracione krize, prijetnju istočnim granicama EU i NATO predstavljaju vještački izazvana energetska kriza i rastuća vojna aktivnost Rusije u blizini Ukrajine.