latinica  ћирилица
21/11/2021 |  15:59 ⇒ 21:22 | Autor: RTRS

MUP ključ stabilnosti i bezbjednosti građana i Srpske (FOTO/VIDEO)

Ministarstvo unutrašnjih poslova ključ je stabilnosti i bezbjednosti građana i Republike Srpske.
Obilježavanje krsne slave MUP-a Srpske - Foto: RTRS
Obilježavanje krsne slave MUP-a SrpskeFoto: RTRS

Proslavilo je krsnu slavu Svetog arhangela Mihaila, a centralna manifestacija održana je u Banjaluci. Odata je počast i vječna zahvalnost pripadnicima MUP-a koji su ugradili život u stvaranje Republike Srpske.

Svečano postrojavanje, a zatim polaganje vijenaca i odavanje počasti za 782 pripadnika MUP-a koji su poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

      View this post on Instagram

A post shared by MUP Republike Srpske (@mup.srpske)

U ratu dali život za odbranu Republike Srpske, a sada su garant bezbjednosti građana bez kojeg bi Srpska u današnjoj situaciji bila u teškoj poziciji. To su pripadnici Ministrstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

- Mnogi naši pripadnici danas krsnu slavu obilježavaju radno i svima želim da ovaj veliki dan provedu u miru i da tako dočekaju i svaki naredni - rekao je Dragan Lukač ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Foto: SRNA

Pripadnici MUP-a su ti od kojih zavisi mir i red i sve ono što je važno da bi Republika Srpska mogla da gradi ekonomski bolju budućnost i zadrži političku stabilnost, istakli su zvaničnici Srpske.

- Naša opšta bezbjednost zavisi upravo od spremnosti naše policije, iz toga razloga smo čitav niz godina radili na unapređenju materijalnog statusa, ali isto tako i osposobljenosti pripadnika MUP-a, upravo zato što znamo da su oni ti od kojih zavisi naš red i mir - istakla je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

 

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske važan element stabilnosti ne samo Republike Srpske nego i cijele BiH, te izrazio nadu da će na tom putu ostati i opstati u budućnosti.

Foto: NSRS

I iz Vlade Republike Srpske istaknut je značaj MUP-a za očuvanje Srpske i bezbjednosti građana. Biće nastavljeno izdvajanje sredstava za opremanje MUP-a kao što je to bilo i ranije.

- A sve one koji kritikuju način rada i ponašanja vlasti u Republici Srpskoj upitao bih kakva bi bila današnja uloga Srpske da smo izgubili MUP onako kako je to projektovano 2005. godine? - pita Radovan Višković, premijer Srpske.

Višković je izrazio uvjerenje da bi bez MUP-a Republike Srpske u kapacitetu u kojem je sada, pozicija Srpske danas bila znatno teža.

Foto: NSRS

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca Policijska uprava Banjaluka prisjetila se svih poginulih kolega.

Kod spomen- ploče u središtu Policijske uprave u Gradišci pomen za 19 pripadnika policije koji su život ugradili u temelje Srpske. U Hramu Pokrova presvete Bogorodice obavljeno je osvećenje slavskog žita i kolača.

      View this post on Instagram

A post shared by MUP Republike Srpske (@mup.srpske)

 

Pripadnici Policijske uprave Prijedor položili su vijence i prislužili svijeće na spomen- obilježje za 74 pripadnika nekadašnjeg Centra javne bezbjednosti koji su poginuli u odbrani Republike Srpske.

Parastos, lomljenje slavskog kolača i osveštanje žita upriličeno je u Spomen-crkvi Svetog arhangela Mihaila u Centru za obuku MUP-a Srpske u Zalužanima.

Tradicionalnim koncertom Policijskog orkestra Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u Banjaluci završena je svečanost povodom obilježavanja krsne slave Ministarstva.