latinica  ћирилица
21/11/2021 |  16:11 ⇒ 16:11 | Autor: SRNA

Brnabić: Kurtijeva izjava destabilizuje region

Premijer Srbije Ana Brnabić poručila je da izjava premijera samoproglašenog Kosova Aljbina Kurtija da bi u budućnosti glasao za spajanje Kosova i Albanije može ozbiljno da destabilizuje cijeli region i dodala da svako ćutanje EU na ovakve izjave značiti odobravanje.
Ana Brnabić (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC) -
Ana Brnabić (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC)

- Ta izjava može da izazove velike potrese u cijelom regionu. Јasna je politika Aljbina Kurtija koju on, čini mi se, ne krije. Ono što mnogo više brine je nedostatak reakcije međunarodne zajednice - rekla je Brnabićeva.

Ona je naglasila da bi voljela da je čula nešto o Kurtijevoj izjavi od izvjestioca EU za samoproglašeno Kosovo Viole fon Kramon.

- Žena se bavi Srbijom i svim temama, od vladavine prava, prava radnika, do naše investicione klime, rudarstva i rudarenja litijuma u Srbiji, umjesto da se bavi time šta se dešava na teritoriji Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija. Ne izjašnjava o onome o čemu treba da se izjašnjava kao izvjestilac za takozvano Kosovo, a to je izjava Aljbina Kurtija - naglasila je premijer.

Ona je ukazala da je ove godine bilo 117 različitih napada na Srbe i srpsku imovinu na Kosmetu , što je za 30 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

- Ni o jednom od tih napada Viola fon Kramon se nije izjasnila, tako da bih voljela da čujem i EU, i nju šta imaju da kažu o ovome. Svako ćutanje je znak odobravanja - rekla je Brnabićeva za Tanjug.

Na pitanje da li je moguće da u budućnosti dođe do takvog scenarija, Brnabićeva je odgovorila da sumnja u to, ali da je potrebno da svi međunarodni činioci kažu da je to nemoguće.

- Zavisi od toga kako će se međunarodna zajednica postaviti prema tome, ali to bi onda značilo mnogo šire posljedice za čitav ovaj region, ali i za druge regione u Evropi i svijetu. Јa se nadam da se oni nisu izjasnili samo zato što je vikend pa možda ne rade, mada vidimo da Viola fon Kramon i vikendom voli da kritikuje Srbiju. Јa se ipak nadam da će se oni oglasiti - rekla je premijer.

Premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti izjavio je ranije da je "Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije, a ne od Albanije", te da bi u budućnosti glasao za ujedinjenje sa Albanijom, ali samo ako bi se takav referendum sproveo mirno i demokratski.