latinica  ћирилица
21/11/2021 |  18:20 ⇒ 22/11/2021 | 09:07 | Autor: RTRS

Za mir, stabilnost i status Srpska se bori političkim i pravnim sredstvima (VIDEO)

Navršilo se 26 godina od potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH. Time je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak. Šta je ostalo od Dejtonskog mirovnog sporazuma?
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

BiH je kolonija iz koje stranci moraju otići, a domaći političari dogovorom tražiti rješenja, poručuje na godišnjicu Dejtona srpski član Predsjedništva, Milorad Dodik. Za mir, stabilnost i Ustavom zagarantovan status, Republika Srpska bori se političkim i pravnim sredstvima.



26 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, slovo Dejtona nije zaživjelo. BiH je pod međunarodnim protektoratom postala jedina zemlja–kolonija u Evropi, kaže Dodik. Naglašava da četiri stranca – visoki predstavnik i trojica sudija Ustavnog suda BiH, provodeći "politiku sile", nameću rješenja u zemlji u kojoj je osnovni princip, umjesto kohezije, unutrašnja destrukcija. Poštovanje Dejtona je, kaže Dodik, najbolja ponuda za BiH.

- Kuda dalje? Mislimo da je to put ka potrebi da se vratimo što je moguće više slovu Dejtonskog sporazuma jer je on sve ove godine pokazao da može da bude osnova za balansiranje ili bar čekanje. Taj Dejtonski sporazum je najbolji balans i ja u ovom trenutku ne vidim ništa što bi moglo da bude bolja ponuda Bosni i Hercegovini - rekao je Milorad Dodik.

Da bi nastavila da egzistira, iz BiH treba da odu stranci koji prijete sankcijama i upliću se u unutrašnja pitanja. Oni su, jasan je Dodik, element nestabilnosti i neodrživosti u BiH.

- Ovih dana prijete sankcijama, naš odgovor je: Vi nama sankcije, a mi ćemo provoditi naša prava. Poštovaćemo Ustav BiH, Republiku Srpsku, a vi samo propisujte sankcije, to govori o vašoj nemoći, a ne o vašoj moći - poručio je Dodik.

Iako je u BiH sve manje političkog razumijevanja i poštovanja Ustava, Republika Srpska ostaje dosljedna u borbi za očuvanje njenih ustavnih nadležnosti, kaže predsjednica, Željka Cvijanović.

- Mi se danas borimo za očuvanje ustavnih nadležnosti, za sprečavanje razvlašćivanja daljeg Republike Srpske, ali isto tako mi smo ljudi koji želimo da ova država funkcioniše u miru, stabilnosti i razumijemo da je S rpska mjesto gdje ostvarujemo najvažnija prava, dakle naši građani. Iz tog razloga smatramo da treba da se ojačaju naše institucije ali da bi se ojačale, nadležnosti treba da stanuju tamo gdje je Ustav rekao da one stanuju - poručila je predsjednica Srpske.

Mir koji je Dejtonski sporazum donio na prostoru BiH, Srpska je spremna potpuno da sprovodi, za budućnost svih naroda u BiH.

- Mi smatramo da budućnost naroda i Srba i Hrvata i Bošnjaka u BiH je samo da poštujemo Ustav i Dejton. Svi oni koji su van toga, mislim da griješe - kaže Radovan Višković  predsjednik Vlade Republike Srpske.

Nedeljko Čubrilović predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske smatra da Narodna skupština ne radi ništa protivustavno, ništa nezakonito.

- I to je najvažnije obzirom da je to najviši zakonodavni organ da se ponaša u tom duhu. Svi oni koji pripisuju neke druge elemente ili priželjkuju, daleko su od stvarnih činjenica. Narodna skupština će dati svoj doprinos u rješavanju ovih konfliktnih situacija u kapacitetu koji može biti odlučujući - dodao je Čubrilović.

Republici Srpskoj nepravno su oduzete nadležnosti i prenesene na BiH nivo, podsjetio je Dodik, a Srpska će rješenje tražiti u Narodnoj skupštini . Uoči posebne sjednice , Dodik kaže da je spreman za dijalog u okviru BiH, ali i sa opozicijom u Srpskoj.

- Јa sam spreman da pokažem da oni nisu oni koji razbijaju jedinstvo i da su dio onih koji hoće jedinstvo i spreman sam da skinem tu anatemu koju je bacio Eskobar na njih jer ukoliko ta anatema ostane, znajući ovaj narod, veoma su teški ti zapisi koji se u istoriji održe, pogotovo za nas Srbe - naglasio je Dodik.

Dodik najavljuje put na, kako je rekao, važnu adresu za Srpsku. Tu će biti razgovarano o vraćanju nadležnosti .Ti razgovori neće uticati na održavanje posebne sjednice parlamenta jer, kaže Dodik, sve će na vrijeme biti spremno za zasjedanje.