latinica  ћирилица
21/11/2021 |  19:47 ⇒ 22/11/2021 | 09:07 | Autor: RTRS

Policajci heroji: Uvijek smo u službi građana Srpske (VIDEO)

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova uvijek su u službi građana Republike Srpske. U svim situacijama i okolnostima, rizikujući vlastito zdravlje, pomažu građanima u nevolji. Ovo je priča o hrabrim policajcima iz Banjaluke i Istočnog Sarajeva.
Aleksandar Cerovina i Boban Јolović - Foto: RTRS
Aleksandar Cerovina i Boban ЈolovićFoto: RTRS

Budimir Popović na posao nikad ne kasni. Tako je bilo i tog 27. oktobarskog jutra. Po preuzimanju smjene u 6 časova, u 6 i 10 stiže poziv da ženska osoba namjerava da skoči s Rebrovačkog mosta. Nakon nekoliko minuta stiže i drugi poziv. Popović sjeda u službeno vozilo i kreće u potragu nizvodno od Rebrovačkog mosta, pretražujući nekoliko lokacija. Mrak, nabujao Vrbas i nepristupačan teren nisu ga odvratili od namjere da pomogne.

- Uočio sam lice koje se zakačilo za drveni panj u vodi. Nakon toga sam preko mosta prešao na drugu stranu, dotrčao do tog lica, izvukao iz vode i nosio nekih stotinjak metara do napuštenog objekta. Potom su i došle kolege iz policijskih stanica Obilićevo i Centar i Intervencija, a zatim i hitna pomoć - priča o svom podvigu Popović.

Јedan život je spasen. I to ne prvi put u karijeri policajca Popovića, dugoj četvrt vijeka.

Da okolnosti oblikuju karakter i stvaraju heroje, potvrđuje i primjer hrabrih policajaca iz Istočnog Sarajeva. Iako skromno kažu da su samo obavljali ono što im je dužnost, za stanare zgrade koja je gorjela, Aleksandar Cerovina i Boban Јolović, ostaće u pamćenju kao heroji koji su iz gustog dima izvukli jednomjesečnu bebu i slijepu ženu, a nakon toga pomogli i vatrogascima u saniranju požara.

- Uzeo sam bebu i ćebe sa dječijeg kreveta. Prekrio sam nosiljku, i dijete iznio kroz haustor zgrade do izlaza - priča Cerovina. Na njegove riiječi nadovezao se Јolović:

- Kada je kolega izveo bebu, ja sam poveo majku. Ona je bila u šoku, stalno je pitala gdje je beba, plakala je. Pojasnio sam da je kolega iznio bebu. Kada smo izašli iz zgrade, kolega joj je pokazao dijete i tek tada se malo smirila.

Nakon što su pozvali hitnu pomoć, ponovo su se vratili u zgradu. Drami nije bio kraj.

- Na jednom od spratova zatičem dvije starije gospođe, majku i kćerku. Starija gospođa mi govori da joj je kćerka slijepa. Izveli smo ih na sigurnu udaljenost od zgrade. Tu su bili i ostali stanari zgrade koji su nam pomagali - dodaje policajac Јolović.

Žrtava, na sreću nije bilo. Svi stanovnici zgrade su evakuisani i požar je ugašen. Ovi mladi pripadnici policijske stanice Istočno Novo Sarajevo poručuju da je smisao njihovog poziva da budu u službi građana 24 časa dnevno. Ista poruka je i iz Banjaluke:

- Vjerujte radnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, mi smo tu radi vas - poručio je Budimir Popović, pomoćnik komandira Policijske stanice Obilićevo.