latinica  ћирилица
21/11/2021 |  19:53 | Autor: SRNA

Uhapšeni osumnjičeni za otmice i mučenje migranata

Dvojica Pakistanaca i dva maloljetnika iz Avganistana uhapšena su i optužena da su pritvarali i mučili migrante u improvizovanom kampu na granici između Sjeverne Makedonije i Srbije, saopštile su danas sjevernomakedonske vlasti.
Migranti na granici sa Makedonijom (foto: http://www.telegraf.mk/) -
Migranti na granici sa Makedonijom (foto: http://www.telegraf.mk/)

Iz Kancelarije državnog tužioca Sjeverne Makedonije navodi se da su osumnjičeni postavili improvizovani kamp gdje su držali ostale migrante koji su ilegalno dolazili iz Grčke i čekali da uđu u Srbiju na putu ka bogatijim evropskim državama.

Tužilac navodi da je kriminalna banda djelovala od avgusta.

Vlasti ističu da su migranti prisilno zadržavani u kampu i da su im oduzimani pasoši i mobilni telefoni.

- Osumnjičeni su fizički zlostavljali žrtve, fotografisali ih i slali slike njihovim porodicama od kojih su tražili novac da bi im dopustili da nastave put. Osumnjičeni su mučili žrtve radi iznude novca - ističe se u saopštenju.

Nekoliko otetih migranata uspjelo je da prijavi probleme članovima porodice u Srbiji. Policija iz Sjeverne Makedonije i Srbije upala je u kamp, gdje su pronašli 35 migranata, među kojima je bilo i devet maloljetnika.

Vlasti nisu objavile nacionalnost otetih migranata.

Istražni sudija iz Skoplja odredio je pritvor za osumnjičene. Ukoliko budu proglašeni krivim suočavaju se sa zatvorskom kaznom u trajanju do osam godina.