latinica  ћирилица
22/11/2021 |  08:35 ⇒ 10:48 | Autor: SRNA

Zvanično počinje izgradnja metroa u Beogradu

U Beogradu danas zvanično počinje izgradnja metroa, najvećeg projekta koji je ikad rađen u Srbiji.

Radovi počinju na Makiškom polju, a ovaj događaj je ranije ministar finansija Siniša Mali najavio kao "istorijski dan koji su čekale generacije građana".

Kada u potpunosti bude završena, prva linija metroa će povezivati Železnik i Mirijevo, biće dugačka 21,1 kilometar i imaće 21 stanicu, a druga linija će povezivati Bežaniju i Mirijevo, biće duga 21 kilometar i imaće 23 stanica. Njih dvije će se ukrštati na Savskom trgu.

Metro će biti najsavremeniji i potpuno automatizovan, bez mašinovođe, a planirano je da prva linija bude završena 2028. godine, a druga 2030.

Direktor "Beogradskog metroa" Stanko Kantor rekao je za RTS da će Beograd da se izmijeni izgradnjom metroa sa novim linijama BG voza, novim redovima vožnje, češćim polascima, dok je planirano i unapređenje tramvajskog sistema.

- To će izmeniti način života u gradu i građanima omogućiti, ne samo da brže stižu sa jedne tačke na drugu, nego i udobniju vožnju u odnosu na autobuski prevoz. Ovo je prilika da se iškoluju nove generacije stručnjaka, inženjera i da podignemo nivo znanja u našem društvu - istakao je Kantor.

Prva linija će imati 21 kilometar, započinje u Železniku, na Makiškom polju i završava se u Mirijevu.

Druga linija, napomenuo je on, koja treba da počne da se radi dvije godine kasnije, a rade se projekti, ići će od Zemuna do Mirijeva.

Govoreći o dubini metroa, Kantor kaže da to varira u zavisnosti od dijela grada - stari dio Beograda je brdovit tako da će imati duboke stanice do 38 metara.

- Biće i pliće do 15 ili 20 metara - kaže on, navodeći da su pravci kretanja metroa i stanice određeni na osnovu analize tokova putnika.