latinica  ћирилица
22/11/2021 |  09:26 | Autor: B92

Kustosi: Slika prodata za 450 miliona dolara nije Leonardova

Izgleda da su kustosi iz muzeja Prado u Madridu donijeli konačnu odluku o slici Salvator Mundi.
Salvator Mundi - Foto: Wikipedia
Salvator MundiFoto: Wikipedia

Ova slika od trenutka kada se pojavila izaziva brojne kontroverze i rasprave o tome da li je riječ o pravom Leonardu de Vinčiju. U novembru 2017. sliku, koja se vodila kao autentični Leonardo, kupio je saudijski ministar kulture, princ Badr bin Abdula za rekordnih 450 miliona dolara.

Međutim, iz Prada se ne slažu sa kolegama i brojnim ekspertima koji su tvrdili da je Salvator Mundi originalno djelo čuvenog renesansnog umjetnika. U katalogu izložbe u Pradu pod nazivom "Leonardo i kopije Mona Lize", koja se može vidjeti u Madridu do 23. januara 2022. i koja se fokusira na kopiju Mona Lize iz tog muzeja, ali se bavi i verzijama drugih Leonardovih djela, dovedena je u pitanje autentičnost slike koja je sada u Saudijskoj Arabiji, što je ujedno i najoštrija kritika od strane jednog od vodećih svjetskih muzeja.

Ocjena Prada zabilježena je u popisu djela u kojem se ta slika vodi kao rad "pripisan radionici ili autorizovan ili nadziran od strane Leonarda" i to pod nazivom Kokova verzija, budući da ju je 1900. godine kupio Francis Kok iz Londona.

Kustos iz Prada Ana Gonzales Mozo komentariše u svom tekstu da neki stručnjaci smatraju da je postojao danas izgubljeni prototip slike, dok drugi misle da je Kokova verzija "o kojoj se mnogo raspravljalo" original. Međutim, ona tvrdi da "ne postoji Leonardov prototip". Mozo predlaže da je još jedna kopija slike Salvator Mundi, tzv. Ganajeva verzija (1505-15), najbliža Leonardovom izgubljenom originalu. Nabavio ju je markiz de Ganaj 1939. godine, prodata je 1999. godine i sada se nalazi u anonimnoj privatnoj kolekciji. Mozo tvrdi da je vješt umjetnik iz Leonardove radionice koji je naslikao Ganajevu verziju slike Salvator Mundi takođe odgovoran i za ranu kopiju Mona Lize (1507-16) koja se čuva u Pradu. Zanimljivo je da je u katalogu reprodukovana Ganajeva verizija preko cijele stranice, dok uopšte nema ilustracije Kokove verzije.