latinica  ћирилица
22/11/2021 |  10:01 ⇒ 22:26 | Autor: RTRS

Rusko-srpski hram u Banjaluci važan za SPC; Povezuje ruski i srpski narod (FOTO/VIDEO)

Rusko-srpski hram, koji se gradi u Banjaluci, važan je za Srpsku pravoslavnu crkvu, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon obilaska hrama u izgradnji zajedno sa ruskim ambasadorom u BiH Igorom Kalabuhovom i episkopom banjalučkim Јefremom.
Dodik, Kalabuhov i episkop Јefrem - Foto: RTRS
Dodik, Kalabuhov i episkop ЈefremFoto: RTRS

- Ovdje se gradi rusko-srpski pravoslavni centar, a hram je replika crkve koja je nekad bila izgrađena u Kremlju u Moskvi. Radujem se što vidim da gradnja teče dobrom dinamikom i imamo namjeru da ispratimo sve što je neophodno da bi radovi bili završeni u optimalnom roku - istakao je Dodik.

Rekao je da će Vlada Republike Srpske učiniti sve da se radovi završe u optimalnom roku, te naglasio da je prošle godine obezbijedila pet miliona KM za ovaj hram.

Kaže da je ove godine Vlada obezbijedila dodatnih pet miliona KM.

Obilazak gradilišta Rusko-srpskog hrama (Foto: RTRS)

Dodik je zahvalio Ruskoj pravoslavnoj crkvi koja je besplatno ustupila projekat crkve iz Kremlja.

- Ova crkva će biti izgrađena po originalnom projektu i zato su pripreme ovako dugo trajale. Vjerujem da će sada građevinski dio ići nesmetano. Sav potreban materijal je pribavljen i dopremljen - navodi Dodik.

Zahvalni su kaže Ruskoj Federaciji za angažman u BiH, putem njene ambasade, ali i za sve ono što je spremna da učini u Savjetu bezbjednosti UN prihvatajući izvještaje Republike Srpske, koji se potpuno razlikuju od onog što piše visoki predstavnik u BiH, te informišući svijet o tome.

Igor Kalabuhov je istakao da mu je izuzetno zadovoljstvo što je u Banjaluci baš danas kada u BiH počinju Dani ruske duhovne kulture.

- Izuzetno sam zahvalan Vladi Republike Srpske i episkopu banjalučkom Јefremu za odluku da grade ovaj hram i mislim da ćemo sada biti još više povezani kada u centru Banjaluci imamo dio stare Moskve. Radi se na povezivanju srpskog i ruskog naroda i razvoju ekonomije, ali da se ne može graditi život bez vjere i duhovnosti - kazao je Kalabuhov.

Srpsko-ruski hram i duhovno-kulturni centar u Banjaluci gradi se u čast porodice Romanov, a kao prototip budućeg hrama izabran je nekadašnji Hram Čuda Arhangela Mihaila, sagrađen 1358. godine, koji se nalazio u Kremlju i koji je porušen nakon Oktobarske revolucije.

Srpski član Predsjedništva BiH prisustvovao je i svečanom otvaranju izložbe "Svetinje drevnog Novgoroda - svjetlost što sija kroz vijekove", u okviru Dana duhovne kulture Rusije u BiH.

Izložba je otvorena u Kulturnom centru Banski dvor, a organizator je Ambasada Ruske Federacije u BiH.