latinica  ћирилица
22/11/2021 |  10:41 ⇒ 11:43 | Autor: SRNA

Radovima na budućem depou počela izgradnja Beogradskog metroa

Na Makiškom polju u Beogradu jutros su počeli radovi na pripremi terena na prostoru gdje će biti izgrađen depo budućeg metroa, čime je ozvaničen početak radova na izgradnji Beogradskog metroa.
Budući depo Beogradskog metroa - Foto: TANЈUG
Budući depo Beogradskog metroaFoto: TANЈUG

Počelo je uklanjanja niskog rastinja na tom području i sloja humusa, kako bi potom bilo nasuto 480.000 kubnih metara kamena, javio je RTS.

Direktor preduzeća "Mostogradnja" Goran Petrović rekao je da je depo metroa u skladu sa planom detaljne regulacije Makiškog polja, namijenjen za smještaj i održavanje cjelokupne vozne flote linije jedan Beogradskog metroa.

- Radovi se izvode na površini od 72 hektara na području između Obrenovačkog puta, odnosno Savske magistrale, ulice Bore Stankovića i postojeće ranžirne stanice u dužini od 2.242 metra i širine od 150 do 400 metara - rekao je Petrović.

On je naglasio da se neće izvoditi nikakvi podzemni radovi, već isključivo nasipanje.

Predviđeno je da prva linija metroa povezuje Železnik i Mirijevo u dužini 21,1 kilometar i imaće 21 stanicu.

Druga linija će povezivati Bežaniju i Mirijevo, biće duga 21 kilometar i imaće 23 stanica. Dvije linije će se ukrštati na Savskom trgu.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da poslije 100 godina projekat metroa kreće u realizaciju.

- Došao je taj dan da definitivno počnemo sa prvim radovima na Makiškom polju i važno je da počnemo da realizujemo taj projekat - dodao je Radojičić.