latinica  ћирилица
22/11/2021 |  12:58 ⇒ 14:18 | Autor: SRNA

Reagovanja na saopštenje BHRT-a: BiH je državna zajednica sastavljena od dva entiteta

BHRT se saopštenjem ogradio od vijesti Novinske agencije Republike Srpske - SRNA u kojoj se navodi da je Dejtonskim sporazumom stvorena državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH. Iz Republike Srpske poručeno je da BiH jeste državna zajednica sastavljena od dva entiteta, te da novinar i urednik bilo kojeg medija imaju pravo da koriste taj termin.
BHRT - Foto: RTRS
BHRTFoto: RTRS

Karan: Negiranje BiH kao državne zajednice - pokušaj pretvaranja na silu u unitarnu državu

Profesor ustavnog prava Siniša Karan izjavio je Srni da je svima jasno da je BiH državna zajednica konfederalno-federalnog karaktera, koja je sastavljena od dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH, a svako ko tu činjenicu posmatra vrlo usko i formalno jezički taj ne poznaje suštinu izraza državna zajednica karakterističnog za svaki oblik bilo kakvog federalnog udruživanja.

- Državna zajednica nije jezička forma, već osnovna odlika svake složene države koja se definiše kao državna zajednica. BiH je federacija sastavljena od dva entiteta. Mi kažemo konfederalna-federalna složena zajednica jer ona ima mnogo elementa konfederacije, ali danas zbog ogromnog broja neustavno i nezakonito prenesenih nadležnosti ona je poprimila elemente klasične federacija - pojasnio je profesor Karan.

On je istakao da je sa pravnog, ustavno-pravnog i sociološkog stanovišta BiH zajednica zajednica, složena država odnosno državna zajednica po samoj svojoj prirodi i zbog činjenice da je nastala sistemom agregacije /udruživanja/ dvije državno-pravne zajednice.

- BiH je po svom nastanku zajednica zajednica i sve institucije na nivou BiH se nazivaju zajedničke iz prostog razloga što se sastavljaju po sistemu pariteta kao tipičan način gradnje svh federalnih institucija. Takođe, treba istaći i da svaki građanin u federalnim državama istovremeno pripada i federalnoj i saveznoj zajednici, a ta pripadnost dvjema zajednicama je posebno specifična u multietničkim složenim državama gdje je ona još izraženija - istakao je Karan.

On je naglasio da je negiranje BiH kao državne zajednice pokušaj pretvaranja na silu jedne višeznačno složene višenacionalne, multietničke, multikonfesionalne zajednice u unitarnu državu kroz proces majorizacije i unitarizacije sa dominacijom jedne vjere, jedne religije i jedne politike.

- Ako federalnoj državi federalno predstavljanje pretvorite u običnu formu, a ne suštinu gube se i razlozi za njeno postojanje - zaključio je profesor Karan.

Mazalica: Uredništvu BHRT-a bi bilo pametnije da se pozabave svojim problemima

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica izjavio je Srni da karakter državnog uređenja BiH, kao federalne zajednice ne mora biti eksplicitno u Ustavu naveden kao takav, ali da je puno pravo novinara i urednika jednog medija da koriste naziv "državna zajednica".

Mazalica je pojasnio da se u članu 1, stav 3 Ustava BiH kaže da se "BiH sastoji od dva entiteta: Federacije BiH i Republike Srpske".

Mazalice je naveo da, nažalost, nije prvi put da "španska inkvizicija od uredništva BHRT-a" drži lekcije i prijeti onima koji imaju svoje mišljenje, uključujući i svoje zaposlene.

- Moje je pravo, ali i pravo svih drugih građana, da koristimo naziv "državna zajednica". Možda je najbolje kao Rajko Vasić da kažemo "naseobina" - rekao je Mazalica.

Komentarišući saopštenja BHRT-a u kojem, kako kažu, nije istinita Srnina vijest o godišnjici zaključenja Dejtonskog mirovnog sporazuma u dijelu u kojem je navedeno da je tada "stvorena državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta Republika Srpska i FBiH koji su potpisnici svih aneksa", Mazalica je naglasio da bi menadžmentu i uredništvu BHRT-a bilo mnogo pametnije da se pozabave svojim problemima, od poslovanja, do negativne kadrovske selekcije.

- Kao medij, oni treba da štite prava drugih medija i novinara. O iskrivljivanju istine, dezinformacijama, pristrasnoj uređivačkoj politici drugih javnih servisa u FBiH bi se mogli tomovi napisati, ali eto samo je Srna prekršila stroge kriterijume BHRT - dodao je Mazalica.

Tegeltija: BHRT pokušava da monopolizuje istinu

BHRT-a očigledno pokušava da monopolizuje istinu njenim uokvirivanjem u izvore koje odobri političko Sarajevo, ocijenio je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milan Tegeltija.

Tegeltija ističe da je najava BHRT-a da će preispitati saradnju sa zvaničnom Novinskom agencijom Republike Srpske - Srnom, predstavlja kafastrofalan primjer cenzure, ali i nastavak politike prisvajanja zajedničkih institucija, koje čini političko Sarajevo i bošnjačka politika.

Tegeltija u izjavi Srni podsjeća da BHRT kao zajednički javni servis BiH ima obavezu da ravnopravno tretira izvore izvještavanja iz oba entiteta.

- Ovdje se očito radi o pokušaju monopolizacije istine njenim uokvirivanjem u izvore koje odobri političko Sarajevo, što je nedopustivo narušavanje ravnopravnosti u BiH i skandalozno cenzurisanje Srne, kao zvanične novinske agencije Republike Srpske - naveo je Tegeltija.

Tegeltija upozorava da na tako nešto rukovodstvo, a ni uredništvo BHRT-a nemaju nikakvo pravo.

- To predstavlja nedopustivo nasilje nad informisanjem svih građana i nipodaštavanje, ne samo Srne, nego i Republike Stpake, kao njenog osnivača - istakao je Tegeltija.

Vulić: Rukovodstvo BHRT-a u lovu na one koji iznose činjenice

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Sanja Vulić izjavila je da dok se slavi Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir, rukovodstvo BHRT organizuje lov na one koji su napisali činjenice.

Vulićeva je ocijenila da treba tražiti odgovornost rukovodstva BHRT-a da li oni poštuju i provode Opšti okvirni sporazum za mir i ko su oni da tumače ustavnopravni poredak?

- Predlagala sam da se formira posebna komisija koja bi se bavila stanjem i predlaganjem rješenja u BHRT ali, nažalost, izostala je entitetska podrška iz Federacije BiH mom prijedlogu, te on nije usvojen. Bila je to šansa za razgovor i mogući dogovor, a sada se vidi da sam bila u pravu - navela je Vulićeva.

Reagujući na saopštenje BHRT-a Vulićeva je naglasila da je Novinska agencija Republike Srpska profesionalan, objektivan i medij svih naroda.

- Urednici i zaposleni u Srni pišu isključivo istinu, potkrijepljenju činjenicama i zato ne moraju pred istražne organe. Medij, kakav je BHRT koji u BiH finansiraju Bošnjaci, Srbi, Hrvati i ostali najmanje je medij po mjeri svih građana - ukazala je Vulićeva.

Imajući u vidu da BHRT izvještava samo po osnovu instrukcija političkog Sarajeva i SDA, rekla je Vulićeva, jedino ispravno rješnje je da se status ove RTV kuće promijeni i postane sarajevska kantonalna televizija.

- Direktor te medijske kuće je već dokazao da je najbolji u jednostranoj i jednonacinalnoj uređivačkoj politici - poručila je Vulićeva.

Majkić: Građani Srpske se davno ogradili od manipulacija BHRT-a

Delegat srpskog naroda u Domu naroda PS BiH Dušanka Majkić izjavila je da su se građani Republike Srpske davno ogradili od višegodišnjih manipulacija BHRT-a, te poručila da ovaj javni servis prije nego što odluči da kritikuje druge mora da sagleda stanje u vlastitoj kući.

- Poznato nam je da je BHRT i njeno rukovodstvo na čelu sa generalnim direktorom Belminom Karamehmedovićem jednostranom i pristrasnom uređivačkom politikom urušilo ne samo ovu medijsku kuću nego i samu BiH, tako su se ovaj put bez imalo samokritičnosti drznuli da udare na vijest agencije Srna koju su sami preuzeli povodom godišnjice zaključivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma - rekla je Majkićeva.

Ona je napomenula da je BHRT-u zasmetala terminološka postavka o BiH u kojoj se kaže da je stvorena državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta - Republike Srpske i Federacije BiH koje su potpisnici svih aneksa.

- Evidentno je da niko od tri člana Poslovodnog odbora BHRT-a, generalni direktor, direktor BH televizije i direktor BH radija u prvi mah nije primijetio ništa sporno u toj vijesti sve dok ih nije naknadno neko pozvao da se ograde - kao otkud BiH može biti državna zajednica - navela je Majkićeva.

Majkićeva dodaje da su sa BHRT-a upozorili da će se odrediti o "politizaciji vijesti iskrivljenog i netačnog sadržaja, posebno o događajima iz bliske prošlosti BiH, ali i da će se razmotriti buduće korištenje Srninih vijesti".

- I zaista, nije dovoljno što iz različitih bošnjačkih krugova svakodnevno slušamo tumače Ustava BiH, nego smo uz to i svjedoci da nam se iz BHRT-a određuje šta novinari Srne ubuduće treba da pišu u svojim vijestima - napomenula je Majkićeva.

Ona je dodala da "trojac Karamehmedović, Mario Vrankić i Pejka Medić ne smatraju iskrivljenim i netačnim Republiku Srpsku nazivati `RS` ili `manji BH entitet`".

- Ta formulacija /Republika Srpska/ nije dozvoljena u programu - upozorila je Majkićeva.

Ona je podsjetila da i šef deska BH televizije Elvir Bucalo nije kažnjen zbog intervjua sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem koji je Srbe nekoliko puta u emisiji nazivao "genocidašima", a Bucalo ga nije prekinuo niti upozorio da je to govor mržnje, niti je kažnjen zbog toga.

- Mnogo je ovakvih slučajeva u programu BHRT-a koji bi morao da teži obezbjeđenju raznovrsnog i izbalansiranog sadržaja radija i televizije kao i drugih savremenih komunikacionih modela. Sjećamo se dokumentarca "Opsada Sarajeva" koji nije radio dokumentarni već specijalni program BHRT-a koji se bavi projektima o temama oko kojih ne postoji saglasnost u BiH između tri konstitutivna naroda poput takozvanig dana državnost ili takozvanog dana nezavisnosti - rekla je Majkićeva.

Ona je navela da su programski planovi BHRT-a godinama tendenciozni i neobjektivni, te iznad svega neizbalansirani u sadržajima.

- Ništa se ne mijenja na polju uređivačke politike i ona je jednonacionalna, uglavnom bošnjačka. Kao takva učinila je da dva od tri konstitutivna naroda BHRT i ne doživljavaju svojom i sve veći broj građana odlučuje da ne plaća RTV taksu - ističe Majkićeva.

Ona je napomenula da građani Republike Srpske imaju mnogo primjedaba na rad ovog javnog servisa.

- Јedan od najvažnijih događaja u okviru informativnog programa BHRT je praćenje i emitovanje godišnjice u Srebrenici. Iako je RTRS redovno dostavljala BHRT-u prenos godišnjica srpskih stradanja u Јasenovcu, "Oluji", Bratuncu i slično, ali nijedan od navedenih događaja nije emitovan u programu BHRT-a - podsjetila je Majkićeva.

Košarac: BHRT ovakav kakav jeste ne treba ni da postoji

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac najoštrije je osudio saopštenje BHRT-a u kome se ta medijska kuća ograđuje od vijesti Novinske agencije Republike Srpske.

- Svima koji smatraju da ove činjenice nisu tačne i da u ovome ima bilo šta sporno, nije mjesto u mediju koji bi trebalo da bude javni servis svih građana BiH - poručio je Košarac reagujući na saopštenje BHRT-a.

Prema riječima Košarca, iz saopštenja uopšte nije jasno ko je autor tog političkog pamfleta jer u Zakonu o javnom RTV servisu BiH i u Statutu BHRT-a ne postoji organ koji se zove "Poslovodstvo BHRT-a".

- Pozivam Upravni odbor BHRT-a da otkrije i najstrože kazni autora ovog političkog pamfleta, koji je izazvao izrazito negativne reakcije javnosti u Republici Srpskoj - naglasio je Košarac.

On je posebno osudio prijetnje sankcijama prema novinarima BHRT-a, kao i najavu da će BHRT razmotriti obustavljanje budućeg korištenja servisa agencije SRNA.

- Gledaoci BHRT-a svjedoci su da ta televizija, pod uticajem bošnjačke politike i sarajevske političke čaršije, veoma često obmanjuje javnost, falsifikuje istorijske činjenice o događajima iz bliske prošlosti i širi mržnju i netrpeljivost prema Republici Srpskoj, njenim zvaničnicima i institucijama. To je nedopustivo, baš kao i prijetnje sankcijama prema novinarima i otkazivanjem servisa SRNE, renomirane novinske agencije Republike Srpske - ukazao je Košarac.

On je istakao da bi ostvarivanje takvih prijetnji bio još jedan jasan dokaz da BHRT nije i ne može biti javni medijski servis svih građana BiH, posebno građana Republike Srpske, te da, kao takva, ne treba da postoji.

Nešić: BHRT je servis SDA

Poslanik u Predstavničkom domu PS BiH Nenad Nešić ocijenio je da BHRT nije javni servis svih građana BiH, nego servis SDA zbog čega je i postao teret za sve.

Nešić je istakao da nema ništa sporno u vijesti koju je objavila Novinske agencije Republike Srpske.

- Svaki profesor ustavnog prava će reći da je BiH po svom Ustavu državna zajednica, konfederacija sastavljena od dva entiteta - rekao je Nešić za Srnu.

On je rekao da je BHRT servis SDA, te da je uređivačka politika tog medija nedopustiva, jer i građani Republike Srpske plaćaju RTV taksu za BHRT.

- Drama oko vijesti koju je objavila SRNA ogolila je cijelu situaciju - rekao je Nešić.

Nešić je ocijenio da je za BHRT istina samo ono što je stav sarajevskih partija i portala.

- BHRT je druga FTV. Dovoljno je da pogledate njihov portal i vidjećete da se na naslovnoj stranici 80 odsto sadržaja odnosi na vijesti iz FBiH, dok su vijesti iz Republike Srpske uglavnom sa negativnim naslovom - upozorio je Nešić.

Nešić, koji je i predsjednik Komisije za saobraćaj i komunikacije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH podsjetio je i na negativne izvještaje poslovanja BHRT, te poručio da je ta medijska kuća odavno spremna za likvidacioni postupak.

- Mislim da je to i najbolje uraditi. Pokrenuti likvidacioni postupak BHRT, a SDA onda može praviti svoje privatne, partijske televizije, koje mi nećemo plaćati - poručio je Nešić.

Ćosić: BHRT su isto kao i BiH stvorili entiteti i Brčko distrikt

Rukovodstvo BHRT-a mora shvatiti da je ova medijska kuća zajednički servis svih građana koji su stvorili dva entiteta i Brčko distrikt, izjavio je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

- Kao što je BiH nakon ratnih sukoba nastala od dva entiteta i Brčko distrikta, a nikako obrnuto, isto tako je BHRT je nastao zajedničkim dogovorom, a bazne kuće su RTRS i FTV - rekao je Ćosić.

On je ukazao da je Srna autonomni servis Republike Srpske, dok je, s druge strane, BHRT zajednički servis.

Reagujući na saopštenje BHRT-a, Ćosić je rekao da je Srna objektivan medijski servis koji preuzimaju mnoge medijske kuće.

- Srna je izuzetno objektivan servis koji preuzimaju brojne medijske kuće i koja je zahvaljujući svom, gotovo tridesetogodišnjem radu, izgradila prepoznatljivu objektivnost, tačnost i pravovremenost izvještavanja - istakao je Ćosić.

Banjac: BHRT ostrašćen sarajevskom politikom unitarizacije

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac izjavio je danas da je BHRT ostrašćen sarajevskom politikom koja se bazira na unitarizaciji BiH, a dokaz za to je saopštenje o radu Novinske agencije Republike Srpske.

- Sarajevska politika i dio predstavnika institucija na nivou BiH čine sve da ukinu Republiku Srpsku i unitarizuju BiH. Zbog toga Republika Srpska mora odbraniti svoje nadležnosti i održati posebnu sjednicu Narodne skupštine - rekao je Banjac.

Reagujući na saopštenje BHRT-a, Banjac je naveo da je u Ustavu BiH jasno napisano da je BiH državna zajednica dva asimetrična entiteta.

- U preambuli ovog ustava se kaže da je BiH zemlja konstitutivnih naroda - Bošnjaka, Srba i Hrvata. Nažalost, i dijelu međunarodne zajednice nije prioritet Dejtonski mirovni sporazum, nego nametanje rješenja, što je nedopustivo - rekao je Banjac.