latinica  ћирилица
22/11/2021 |  13:35 ⇒ 13:37 | Autor: SRNA

Srebrenica: Lideri srpskih stranaka zatražili vraćanje nadležnosti Srpskoj

Lideri srpskih stranaka i organizacija proisteklih iz rata u Srebrenici poručili su danas da se mora zaustaviti kršenje odredbi i devastiranje Dejtonskog sporazuma koje traje već dvije decenije pod mentorstvom i patronatom Zapada, odnosno međunarodne zajednice.
Mladen Grujičić - Foto: SRNA
Mladen GrujičićFoto: SRNA

Oni su na zajedničkoj konferenciji za medije čestitali građanima ove opštine 26 godina mira i priznanja Republike Srpske u njenim postojećim granicama, povodom obilježavanja dana uspostavljanja, proglašavanja i parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, 21. novembra.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić rekao je da predstavnici srpskih stranaka daju punu podršku inicijativi za vraćanje nadležnosti koje su na razne načine neopravdano prenesene sa Republike Srpske na nivo BiH.

- Republika Srpska je garant mira i slobode srpskom, ali i drugim narodima u BiH. Političke stranke imaju različite ideologije i načine političke borbe, ali su u Srebrenici sve srpske stranke jedinstvene kada je riječ o nacionalnom interesu i očuvanju Republike Srpske sa njenim dejtonskim nadležnostima - istakao je Grujičić.

Predsjednik srebreničkog SNSD-a Radomir Pavlović rekao je da je Republika Srpska odraz volje i velikih žrtava srpskog naroda datih za njeno stvaranje i očuvanje i ne smije se nikada dozvoliti njeno dalje slabljenje, što se može spriječiti vraćanjem neustavno prenesenih nadležnosti.

Predsjednik SDS-a u Srebrenici Momčilo Cvjetivnović podsjetio je da je srpski narod dao ogromne žrtve i podnio odricanja za stvaranje Republike Srpske koja mu je jedina garancija opstanka u BiH.

- Vraćanje nadležnosti koje su entitetima date u Dejtonu neminovno je za opstanak Srpske, ali najveću opasnost za BiH predstavlja njen Ustavni sud koji samovoljno preuzima određene nadležnosti koje mu ne pripadaju po zakonu i to predstavlja ozbiljnu opasnost i prijetnju za dalje funkcionisanje BiH - poručio je Cvjetinović.