latinica  ћирилица
22/11/2021 |  14:15 ⇒ 22:26 | Autor: SRNA

Ambasada Hrvatske: Izetbegović iznio brojne neprihvatljive teze

Ambasada Hrvatske u BiH saopštila je da je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović proteklog vikenda na tribinama u Njemačkoj iznio brojne neprihvatljive teze kojima je doveo u pitanje nacionalne identitete konstitutivnih naroda u BiH.
Ambasada Hrvatske u BiH (foto: wikipedia.org / Milosz Pienkowski) -
Ambasada Hrvatske u BiH (foto: wikipedia.org / Milosz Pienkowski)

U saopštenju se navodi da je "politizacija i tendenciozno izvlačenje iz istorijskog konteksta, kao i dnevnopolitička zloupotreba istorijskih termina, dio opetivanog političkog plana s ciljem identitetskog rastakanja i grube asimilacije identiteta konstitutivnih naroda, posebno hrvatskog kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda u BiH".

- Ustav BiH polazi od istorijskog iskustva i savremene stvarnosti, te jasno prepoznaje tri konstitutivna naroda u BiH - ističe se u saopštenju.

Iz Ambasade Hrvatske su naveli da s ciljem slobodnog suživota nacionalne i vjerske različitosti očekuju od najviših zvaničnika BiH, koja je izrazila interes za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU, privrženost evropskim vrijednostima, naročito poštovanju načela ravnopravnosti i očuvanju različitih nacionalnih identiteta sva tri konstitutivna naroda u BiH".