latinica  ћирилица
22/11/2021 |  15:31 ⇒ 15:32 | Autor: SRNA

Vučić: Beskrajno licemjerje dijela međunarodne zajednice

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti iznio direktne prijetnje izjavama o ujedinjenju južne pokrajine sa Albanijom, te ocijenio da u dijelu međunarodne zajednice velikoalbanske ideje ne izazivaju nikakav strah i da se radi beskrajnom licemjerju.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

- Ali, ovo je samo početak, neće se na tome zaustaviti. Јa sam uvjeren da ćemo imati još mnogo problema po tom pitanju. Šta god radili protiv Srbije, to će biti bogougodno djelo, a šta god Srbija uradila, nama će da izmišljaju događaje i govore sve najgore, čak i kad gradimo brze pruge - istakao je Vučić.

Vučić je novinarima u Novom Sadu rekao da bi, kada bi on izjavio nešto slično o ujedinjenju sa nekim drugim teritorijama, svi svjetski mediji brujali samo o tome, pravili nevjerovatne priče i plašili svijet "velikosrpskom hegemonijiom".

- A, kada je riječ o velikoalbanskim idejama i hegermoniji, to ne izaziva nikakav strah, ni podozrenje. To je za njih normalno - rekao je Vučić.

On je rekao da će možda u nekom jednomjesečnom izvještaju da napišu da to Kurtiju nije bila baš mnogo pametna izjava.

Vučić je rekao da se izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon nema o čemu nije oglasila o Srbiji, ali da joj nije palo na pamet da kritikuje velikoalbanske izjave Kurtija.

- To dovoljno govori o njihovoj objektivnosti i koliko nemaju dobre namjere prema Srbiji - rekao je Vučić.

On je istakao da će Srbija nastaviti da radi na sopstvenom napretku i da mnogi nikada neće biti naročito srećni zbog istog tog napretka.

- Valjda misle da mi treba da se tresemo od straha. Prošla su ta vremena. Naše je da govorimo istinu, mirno i da ne vrijeđamo i da govorimo argumentovano, a čini mi se da je sva argumentacija na našoj strani. Ali, to govori o beskrajnom licemjerju jednog dijela međunarodne zajednice - rekao je Vučić, dodajući da se on samo rukovodi napretkom Srbije, da zemlja juri naprijed.

Povodom pisanja prištinskih medija da Španija mijenja pravac navodnim otvaranjem kancelarije na Kosovu, Vučić je rekao da je razgovarao sa španskim premijerom i da je gotovo siguran da promjene stava neće biti.

- Vjerujem španskim prijateljima, nisam u njihovoj Vladi, ali im vjerujem. Gotovo sam apsolutno siguran da će ostati čvrsti u poštovanju normi propisanih od strane UN i međunarodnog prava - rekao je Vučić.