latinica  ћирилица
22/11/2021 |  17:28 | Autor: RTRS

Kalabuhov i Gudeljevićeva otvorili izložbu Ruskog geografskog društva

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov i ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Ankica Gudeljević danas su u Sarajevo svečano otvorili izložbu Ruskog geografskog društva "Najljepša zemlja", čime je počela manifestacija "Dani ruske duhovne kulture u BiH".
Igor Kalabuhov i Ankica Gudeljević - Foto: SRNA
Igor Kalabuhov i Ankica GudeljevićFoto: SRNA

Kalabuhov i Gudeljevićeva izrazili su nadu da će "Dani ruske duhovne kulture" postati tradicionalna manifestacija u BiH.

Postavku izložbe koja je otvorena u Narodnom pozorištu čini 40 plakata koji prikazuju raznovrsnost prirodnih bogatstava Rusije, a nastala je kao rezultat konkursa fotografija koji je Rusko geografsko društvo počelo da organizuje 2015. godine.

Kalabuhov je izjavio da Rusija pridaje značaj kulturi i kulturološkoj razmjeni u svijetu i u BiH, te dodao da fotografije odražavaju raznolikost Rusije.

On se nada da će, kada vide šta Ruska Federacija ima da pokaže, posjetioci izložbe poželjeti da odu u daleke regione ove velike zemlje koji su nekad bili nedostupni i državljanima Rusije.

- I dalje ćemo nastaviti raditi sa našim prijateljima u BiH da ojačamo saradnju. Potpuno podržavam ideju da ovaj događaj postane tradicionalan - rekao je Kalabuhov.

On je naglasio da bi to uključivalo i promociju kulture BiH u Rusiji, u kojoj postoji veliko interesovanje za takve manifestacije.

Gudeljevićeva je istakla da se danas mogu vidjeti kulturne i prirodne ljepote Rusije, ali i otvoriti dijalog o susretu kultura na inicijativu ruskog predsjednika Vladimira Putina, a zahvaljujući predanom radu Ministarstva kulture i spoljnih poslova Ruske Federacije i Ruske pravoslavne crkve.

Ona je poželjela da širina kulture ruskog naroda bude motiv za dijalog koji će danas biti otvoren pod simboličnim nazivom "Očuvanje duhovnih vrijednosti kao osnova za međukulturni dijalog".

- Mi u BiH znamo da je međukulturni dijalog i uvažavanje različitosti ključ svakog uspjeha. Čini se da svi imamo realna očekivanja od ovog susreta koji bi trebao da rezultira uspješnom budućom saradnjom - rekla je Gudeljevićeva.

Ona je istakla da se nada da će "Dani ruske duhovne kulture" prerasti u tradicionalnu manifestaciju, te da će građani BiH i u narednim godinama imati priliku da uživaju u različitim kulturnim sadržajima iz Rusije.

Direktor Departmana muzeja i spoljnih odnosa Ministarstva kulture Rusije Aleksandar Voronko ukazao je da je izložba "Najljepša zemlja" pripremana sa puno poštovanja i željom da se pokažu sve ljepote Rusije.

- Danas je u Banjaluci već otvorena izložba ikona, a ovdje u Sarajevu izložba fotografija o jedinstvenoj Rusiji. Svi govore o jedinstvenosti ruske duše, a o tome je najbolje pisao Dostojevski. Ove godine obilježavamo 200 godina od njegovog rođenja, što je veliki događaj za našu državu - rekao je Voronko.

On je napomenuo da je Rusija toliko velika i ima šta da pokaže da bi putniku namjerniku, ukoliko bi proveo bar jedan dan u svakom od regiona Rusije, ne računajući put, bile neophodne pune tri godine da ih posjeti.

Zamjenik direktora Narodnog pozorišta Sarajevo Gordana Hrenovica istakla je da je kultura univerzalna u cijelom svijetu i najbolji način za zbližavanje vrijednosti naroda.

Nakon izložbe počeo je i okrugli sto "Očuvanje duhovnih vrijednosti kao osnova za međukulturni dijalog", čiji su učesnici ministri kulture ruskih regiona, te rukovodioci uglednih institucija kulture - biblioteka, muzeja i fondacija.

U 19.00 časova počeće koncert muzičkih folklornih kolektiva ruskih regiona, na kojem će nastupiti Narodni ansambl muzičkih instrumenata "Udž" iz Republike Adigeje, ansambl "Dobranoć" iz Sankt Peterburga i ansambl narodnog plesa "Fajzi Gaskarov" iz Republike Baškortostana.