latinica  ћирилица
22/11/2021 |  18:13 ⇒ 18:31 | Autor: SRNA

Procijenjena vrijednost zaplijenjene droge 200.000 KM

Procijenjena tržišna vrijednost droge koja je pronađena kod četrdesetčetvorogodišnjeg Tuzlaka Rusmira Vukičevića iznosi 220.000 KM.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona saopšteno je danas da je Tuzlak čiji su inicijali R.V. /44/ uhapšen zbog posjedovanja veće količine droge i oružja koji su pronađeni prilikom pretresa kuće i pomoćnih objekata koje koristi.

Prilikom pretresa prema naredbi Opštinskog suda u Tuzli pronađena je znatna količina droge, digitalna vaga, mašina za vakuumsko pakovanje, automatska puška, dva okvira za automatsku pušku sa određenom količinom municije, pištolj "kolt", vojni nož, taktički nož na preklapanje, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kasnijem postupku.

Hemijsko vještačenje je završeno za dio oduzete materije, te je potvrđeno da je riječ o pet kilograma amfetamina, kao i više paketića sa drogom kanabis sativa, dok će preostala materija biti predmet vještačenja u narednom periodu.

Nad osumnjičenim licem izvršena je kriminalistička obrada, te je uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat u nadležnost Kantonalnog tužilaštva.

Načelnik Policijske uprave Tuzla Siniša Vareškić rekao je na konferenciji za novinare da za pronađenu i privremeno oduzetu materiju, ukoliko se vještačenjem potvrdi da je riječ o drogi, procijenjena tržišna vrijednost iznosi oko 220.000 KM.

Vareškić je istakao da ova uprava ima značajne rezultate kada je riječ o sprečavanju i otkrivanju krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe narkotika i pronalaska počinilaca.

Šef Odsjeka za borbu protiv zloupotrebe droga Amir Kasapović podsjetio je da je samo u proteklom mjesecu na području Tuzle policija pronašla i oduzela oko dva kilograma narkotika.

On je podsjetio i da je u 2019. godini oduzeta veća količina droge, dok je istraga, koja je trajala u kontinuitetu dvije godine, rezultirala pronalaskom izvršioca.

Kantonalno tužilaštvo saopštilo je danas da je Opštinski sud u Tuzli odredio jednomjesečni pritvor za četrdesetčetvorogodišnjeg Tuzlaka Rusmira Vukičevića zbog sumnje da je počinio krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet droge u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.