latinica  ћирилица
22/11/2021 |  19:11 ⇒ 19:11 | Autor: SRNA

Vjerske zajednice traže da vjeronauka dobije status školskog predmeta

Poglavari svih tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica u Srbiji uputili su danas zajedničku poruku najvišim zvaničnicima Srbije u kojoj traže da vjeronauka ponovo dobije status predmeta, odnosno obaveznog izbornog predmeta, objavila je Informativna služba Srpske pravoslavne crkve.
Beograd (Foto: Shutterstock) -
Beograd (Foto: Shutterstock)

Zajednički apel za izmjenu sadašnjeg statusa vjerske nastave uputili su Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, biskup zrenjaninski Ladislav Nemet, poglavar Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović, biskup Slovačke evangelističke crkve Јaroslav Јavornik, biskup Reformatske hrišćanske crkve Bela Halas i Veliki rabin Srbije Isak Asiel.

Apel je upućen predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijeru Ani Brnabić, predsjedniku Skupštine Ivici Dačiću i ministru prosvjete Branku Ružiću.

Poglavari vjerskih zajednica u Srbiji traže i da se nastava iz vjeronauke po ugledu na uredbu iz 2001. godine organizuje na nivou odjeljenja, a ne grupa, bez obzira na broj prijavljenih učenika, kao i da se časovi održavaju istovremeno sa onim iz alternativnog predmeta.

Takođe, oni zahtijevaju da se izbor između vjerske nastave i nastave alternativnog predmeta obavlja na početku prvog i petog razreda osnovne, kao i na početku prvog razreda srednje škole.

Vjerske zajednica traže i da se zakonski reguliše radno-pravni položaj 2.100 vjeroučitelja, kao i da se omogući njihovo zaposlenje na neodređeno vrijeme.