latinica  ћирилица
22/11/2021 |  21:07 ⇒ 21:12 | Autor: SRNA

Јačati veze u oblasti kulture

Okrugli sto o temi "Očuvanje duhovnih vrijednosti kao osnova za međukulturni dijalog" bio je posvećen temi multilateralnog i bilateralnog odnosa radnika u oblasti kulture u BiH i Rusiji, izjavio je zamjenik ambasadora Ruske Federacije u BiH Aleksej Kerestedžijanc.
Koncert muzičkih folklornih kolektiva ruskih regiona u Sarajevu - Foto: SRNA
Koncert muzičkih folklornih kolektiva ruskih regiona u SarajevuFoto: SRNA

- Ovakav događaj nije bio organizovan u BiH u posljednjih 25 godina od kako postoje diplomatski odnosi dvije zemlje. Zahvaljujući predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i njegovoj odluci da se "Dani ruske duhovne kulture" pokrenu u svijetu, u BiH je organizovana prva manifestacija te vrste koja simboliše duhovno jedinstvo između naših naroda - rekao je Kerestedžijanc novinarima.

On je izrazio nadu da će i u budućnosti biti sličnih manifestacija, te zahvalio ministru civilnih poslova u Savjetu ministara Ankici Gudeljević i direktoru Narodnog pozorišta Sarajevo Dini Mustafiću za napore koji su uložili da bi manifestacija protekla u najboljem redu.

Zamjenik ambasadora Ruske Federacije je napomenuo da će "Dani ruske duhovne kulture" pomoći da se ostvare veze između Narodnog pozorišta u Sarajevu i pozorišta u Sankt Peterburgu.

Direktor Departmana muzeja i spoljnih odnosa Ministarstva kulture Rusije Aleksandar Voronko izrazio je zadovoljstvo što je u okviru "Dana ruske duhovne kulture u BiH" održan okrugli sto o temi "Očuvanje duhovnih vrijednosti kao osnova za međukulturni dijalog".

On je napomenuo da Ruska Federacija organizuje "Dane ruske duhovne kulture" od 2008. godine i do sada je priređeno više od 40 od kojih je 11 u evropskim zemljama.

- Ovi "Dani ruske duhovne kulture u BiH" su za nas posebni i mi smo se za njih pripremili, ne zato što je riječ o prvoj posjeti nakon početka pandemije virusa korona, nego i zbog toga što Rusiju i BiH spajaju vrlo čvrste veze - rekao je Voronko i napomenuo da se Rusija nalazi na raskrsnici istočne i zapadne kulture.

Direktor Departmana muzeja i spoljnih odnosa Ministarstva kulture Rusije je podsjetio da su u delegaciju koja je u BiH uključeni predstavnici svih velikih muzeja na federalnom nivou, biblioteka, obraznovnih i ustanova kulture, te ministarstva kulture iz različitih regiona.

- Sve je to učinjeno s ciljem da današnja dešavanja u okviru "Dana ruske duhovne kulture u BiH" budu odskočna daska za jače veze među nama. Ovaj okrugli sto koji je trajao više od tri časa i tokom kojeg nam nije trebao prevodilac u svakom trenutku pokazuje da govorimo istim jezikom, i to u doslovnom i prenesenom značenju - rekao je Voronko.

Nakon okruglog stola, održan je koncert muzičkih folklornih kolektiva ruskih regiona, na kojem su nastupili Narodni ansambl muzičkih instrumenata "Udž" iz Adigeje, ansambl "Dobranoč" iz Sankt Peterburga i Ansambl narodnog plesa "Fajzi Gaskarov" iz Republike Baškortostan.

Riječ je o folklornim ansamblima koji svaki za sebe može da održi koncert, ali je organizator objedinio nastup kako bi publici u Sarajevu omogućio da vidi raznolikost ruske kulture.